În Săptămâna Mobilităţii: Marş al cicliştilor, campanie de colectare a uleiului ars şi multă curăţenie
Săptămâna care tocmai a început se arată una extrem de „mobilă“ prin nume roasele acţiuni care au loc sub egida Săptămânii Mobilităţii Europene., perioadă care coincide şi cu „Săptămâna prevenirii criminalităţii“ organizată la nivelul Poliţiei de trei ani încoace.
Astfel, potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), începând de astăzi şi până vineri în oraş vor avea loc numeroase acţiuni care au drept scop principal promovarea circulaţiei bicicliştilor în siguranţă, conştientizarea şoferilor asu pra prezenţei bicicliştilor în trafic, educarea tuturor participanţilor la trafic, precum şi atragerea atenţiei autorităţilor locale cu privire la necesitatea creării unei infrastructuri necesare pentru practica rea în siguranţă a ciclismului.
Ideea centrală pentru săptămâna mobilităţii a fost organizarea unui nou marş al cicliştilor de către organizatorii marşurilor anterioare, iar când organizatorii tradiţionali Jacko Sport, Multinumber şi IPJ Covasna au luat legătura cu autorităţile locale şi cu organizaţiile neguvernamentale, calendarul evenimentelor s-a lărgit considerabil şi s-au alăturat Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Direcţia pentru Tineret Covasna, Primăria Sf. Gheorghe, Centrul de Informare Europe Direct, Poliţia Comunitară din Sf. Gheorghe, Asociaţia „Pentru Comunitate“, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria Municipiului Sf. Gheorghe, Rotary Club, SC TEGA SA, SC Elenis SRL, Asociaţia “Csillagorzo” şi SC Line WEBER SRL, iar calendarul evenimentelor s-a lărgit la o săptămână.
Ziua Porţilor Deschise
Astfel, după ce vineri membrii Asociaţiei pentru Turism din Judeţul Covasna împreună cu membrii Salvamont Covasna au marcat traseele cicliste din zona municipiului, astăzi între orele 9-11, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna are loc „Ziua Porţilor Deschise”, care va marca şi deschiderea “Săptămânii prevenirii criminalităţii” în judeţul Covasna.
Din această dată începe distribuirea de afişe către şcolile şi magazinele de cartier cu privire la organizarea punctului culminant al săptămânii mobilităţii şi a săptămânii preveniri criminalităţii – marşul ciclist din 25 septembrie.
Strângere a gunoaielor
Mâine, începând cu ora 9, Consiliul Elevilor din Judeţul Covasna va demara o acţiune de strângere a gunoaielor din zona pădurii de lângă cartierul Simeria, urmată de inaugurarea unui parc pentru turişti.
Începând de la ora 10, la Clubul Elevilor din Sf. Gheorghe va avea loc un concurs de îndemânare cu bicicletele adresat elevilor. Începând cu ora 17.00 în Tg. Secuiesc va avea loc un marş al bicicliştilor.
Miercuri are loc un campionat de minifotbal adresat elevilor, organizat în colaborare de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna. În aceeaşi zi va începe împărţirea unor fluturaşi de către elevi voluntari în cele mai aglomerate intersecţii din Sf. Gheorghe, la orele de vârf cu privire la evenimentul de vineri.
Bicicliştii ies în stradă
Ziua de vineri, 25 septembrie, este împărţită în două. În prima parte, cât mai mulţi elevi se vor deplasa la şcoală cu bicicletele. Această acţiune se va desfăşura între orele 6.30 şi 15.30. Pentru prevenirea eventualelor accidente, organizatorii au distribuit afişe care să fie lipite pe geamul lateral-spate al autoturismelor încă de la începutul săptămânii cu mesajul în limbile română şi maghiară „Şi mie îmi pasă de siguranţa copiilor noştri când circulă cu bicicleta! Vineri, 25 septembrie, şi eu circul fără maşină!“. Pentru efect garantat aceste afişe vor fi distribuite copiilor, care îşi vor ruga părinţii să le lipească pe geamurile autovehiculelor şi să circule cu aceste afişe toată săptămâna. Scopul este ca în dimineaţa zilei de 25 septembrie, când copiii se vor deplasa cu bicicletele spre şi dinspre şcoli să circule cât mai puţine autovehicule pe stradă, circulaţia copiilor să se desfăşoare în cât mai multă siguranţă.
Patrule şcolare
De siguranţa micilor biciclişti se vor ocupa şi „patrulele şcolare“ plasate în puncte-cheie pe traseele către şcoli, formate din elevi-voluntari instruiţi în prealabil, îmbrăcaţi în veste cu elemente reflectorizante, dotaţi cu flyer-e cu conţinut preventiv bilingv, cu tăbliţe roşu-verde, care vor dirija traficul însoţiţiţi de câte un poliţist.
Momentul de vârf al săptămânii îl va reprezenta marşul ciclist ce va începe la ora 16.30, din Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sf. Gheorghe.
Moto-ul acestui moment este „Vino cu mami şi cu tati cu bicicleta!“. Dacă la acţiunea de dimineaţă vor participa doar elevi care au împlinit vârsta de 14 ani, pentru că legea prevede că doar persoanele de peste 14 ani au dreptul să circule cu bicicleta pe drumurile publice, la evenimentul de după-masă sunt aşteptaţi toţi cei intresaţi, indiferent de vârstă.
Adunarea participanţilor va avea loc în Parcul Elisabeta, iar marşul va avea loc între orele 16.30-17.30. Caravana ciclistă va trece pe principalele artere rutiere din oraş. Ca şi la evenimentul organizat anterior, poliţiştii covăsneni vor asigura buna desfăşurare a evenimentului în uniformă, pe biciclete.
Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto ca în data de 25 septembrie să aibă în vedere desfăşurarea acestui eveniment, să lase autoturismele acasă.
În cazul în care totuşi vor alege să circule cu autovehiculele recomandăm să manifeste prudenţă sporită.
Campanie de colectare a uleiului ars
Tot în cadrul Săptămânii Mobilităţii are loc în Sfântu-Gheorghe şi o campanie de colectare de ulei ars, în organizarea Tega şi Inczenter şi în colaborare cu Serile Albastre si ceilalţi parteneri implicaţi în Săptămâna Mobilităţii.
Acţiunea îşi propune să conştientizeze populaţia cu privire la gradul ridicat de poluare pe care îl reprezintă uleiul ars care provine din gospodării, iar în cadrul campaniei acesta poate fi transportat la patru puncte de colectare care vor fi amenajate vineri între orele 13 şi 18. Acestea se vor regăsi în Piaţa Mare şi la şcolile Mihai Viteazul, Szekely Miko şi Mikes Kelemen, sau în zilele lucrătoare între orele 8 şi 20 la centrul de colectare Tega din strada Energiei nr.2.
Uleiul ars este extrem de periculos pentru mediul înconjurător şi nu trebuie aruncat în chiuvetă sau toaletă pentru că dăunează sănătăţii, înfundă sistemul de canalizare, perturbă circuitul oxigenului în sol şi apă şi deranjează condiţiile de viaţă ale animalelor şi plantelor.
Acest ulei care provine din bucătăriile noastre este atât de poluant încât un litru de ulei ars aruncat în mod necorespunzător poate face aproximativ o tonă de apă nepotabilă.
Ana Sidon