În perioada sărbătorilor, DSV înteţeste controalele
Porcii pot muri de cuţit, dar analizele sunt obligatorii
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a anunţat că se amplifică controalele privind mişcarea şi bunăstarea animalelor, precum şi cele în privinţa siguranţei alimantelor.
Directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, spune că în această perioadă în fiecare an are loc o masivă circulaţie şi sacrificare de porcine şi atrage atenţia că transportul porcinelor trebuie să fie însoţite de acte sanitarveterinare, iar animalele trebuiesc identificate prin crotaliere.
„Pentru consum familiar animalele pot fi sacrificate în mod tradiţional, dar examenul trichineloscopic şi predarea crotaliilor (a cerceilor din ureche) este obligatoriu. Acestea din urmă se fac la fiecare circumscripţie sanitarveterinară după programul şi tariful afişat. Nerespectarea acestor condiţii minime sanitarveterinare se pedepseşte contravenţional. În ultima perioadă au fost aplicate 9 astfel de amenzi contravenţionale în valoare totală de 33.920 de lei“, susţine directorul DSVSA întrun comunicat de presă.
Potrivit acestuia, toate unităţile de producere şi comercializare a produselor alimentare, depozitele, restaurantele, fastfoodurile şi toate celelalte unităţi de alimentaţie publică vor fi controlate în perioada care urmează, iar dacă se constată aspecte ce pot periclita siguranţa alimentelor şi sănătatea populaţiei se vor lua măsuri de sancţionare contravenţională, confiscarea produselor şi chiar închiderea unităţii.
De exemplu, pentru alimentele expirate puse în vânzare amenda contravenţională este de 7.500 de lei, plus confiscarea produselor.
Pentru orice aspect constatat de cetăţeni şi consumatori este pus la dispoziţie numărul
de apel telefonic permanent 0267351.712.
(A.S.)