ACTUALITATE 2 decembrie 2009

Împreună de 1 Decembrie

de Covasna Media | 644 vizualizări
Membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Comunitate şi-au dat mâna de Ziua Naţională şi au trimis un semnal de unitate prin depunerea unei coroane. [singlepic=668,450,300,,center]Sărbătoarea naţională a României a scos ieri în centrul oraşului în jur de 2.000 de oameni care au participat la tradiţionala Paradă a Unirii. Anul acesta, la manifestările oficiale s-au alăturat şi aproximativ 150 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă din întreaga Transilvanie. Marşul de 1 Decembrie a început din faţa Catedralei Ortodoxe, unde s-au adunat şi membrii Noua Dreaptă, arborând steagurile României şi ale organizaţiei lor sau mesaje „România noastră“ şi citatul din Constituţie privind faptul că România este stat naţional unitar. Aceştia au intrat şi în Biserică, iar în curte au întins un drapel uriaş pe care l-au ţinut pe durata prezenţei lor acolo.

Membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Comunitate şi-au dat mâna de Ziua Naţională şi au trimis un semnal de unitate prin depunerea unei coroane. Sărbătoarea naţională a României a scos ieri în centrul oraşului în jur de 2.000 de oameni care au participat la tradiţionala Paradă a Unirii.

Anul acesta, la manifestările oficiale s-au alăturat şi aproximativ 150 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă din întreaga Transilvanie.

Marşul de 1 Decembrie a început din faţa Catedralei Ortodoxe, unde s-au adunat şi membrii Noua Dreaptă, arborând steagurile României şi ale organizaţiei lor sau mesaje „România noastră“ şi citatul din Constituţie privind faptul că România este stat naţional unitar. Aceştia au intrat şi în Biserică, iar în curte au întins un drapel uriaş pe care l-au ţinut pe durata prezenţei lor acolo.

„Ne aflăm în Sf.Gheorghe pentru a ne bucura împreună cu românii din Covasna de Ziua Naţională a României, totodată pentru a marca 91 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, şi nu în ultimul rând pentru a afirma încă o dată limpede şi răspicat că aşa zisul Ţinut Secuiesc a fost, este şi în veci va rămâne pământ românesc. Considerăm că este ziua noastră, a tuturor românilor, a fiecăruia dintre noi şi ar trebui să fim lăsaţi în pace şi linişte să sărbătorim”, a declarat liderul Noua Dreaptă, Tudor Ionescu.

Acesta a spus că nu au venit cu intenţia de a crea o manifestare aparte, distinctă, ci participă la manifestările oficiale ocazionate de sărbătoarea de 1 Decembrie.

Prezenţa Noii Drepte i-a scos din casă şi pe extremiştii maghiari de la Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, care au venit din mai multe oraşe şi s-au postat în faţa Catedralei Ortodoxe, de cealaltă parte a drumului faţă de Noua Dreaptă. Cei aproximativ 50 de tineri maghiari purtau însemnele specifice şi câţiva dintre ei au declarat că au venit pentru că au considerat o provocare prezenţa Noii Drepte, ei spunând despre această zonă că este „pământ secuiesc“ şi nu românesc aşa cum spun „colegii“ lor.

Marşul Unirii a avut în frunte ca de obicei familia Vrânceanu, călare pe cai şi în costume populare. Aceasta a început în faţa Bisericii şi s-a încheiat la grupul statuar Mihai Viteazul, unde au fost depuse coroane şi s-a jucat Hora Unirii. Pe traseu, reprezentanţii Noii Drepte au scandat de mai multe ori mesaje ca „Ţinutul Secuiesc – pământ românesc” sau „Unitate naţională”, împreună cu versuri din Imnul României sau „Noi suntem români” şi alte cântece patriotice.

Din rândul autorităţilor locale sau judeţene au lipsit primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, precum şi preşedintele CJ, Tamas Sandor. Directorul Centrului European de Studii şi membru în forumul de organizare al Zilei Naţionale, Ioan Lăcătuşu, a declarat că îi pare foarte rău de lipsa acestora şi consideră că cei doi ar fi trebuit să participe.

„Ca membru în comitetul de organizare am rămas surprins plăcut faţă de disponibilitatea CL şi CJ privind alocarea de fonduri şi ne-am înţeles civilizat, am aflat din presă de ce nu vor veni, nu comentez, sunt oameni politici, ei îşi măsoară fiecare absenţă sau prezenţă prin efecte. Înţeleg ca om sentimentele maghiarilor de rând, cum se raportează la această sărbătoare, dar când eşti în funcţie publică din respect pentru concetăţeni ar fi trebuit să vină amândoi”, a afirmat dr. Ioan Lăcătuşu. Acesta a făcut apel la normalitate şi la a nu se promova enclavizarea şi separatismul.

„Nu acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj“

Referitor la participarea la evenimente a reprezentanţilor Noua Dreaptă, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, ne-a declarat :„Nici eu, nici colegii mei din Asociaţia Pentru Comunitate nu considerăm că acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj care trebuie transmis de Ziua Naţională. Cred că mesajul potrivit l-am transmis noi, ani la rând, reuşind să scoatem pe stradă de 1 Decembrie cât mai mulţi oameni din judeţ, mulţi dintre ei inclusiv maghiari.

Pentru că până la urmă, 1 Decembrie trebuie să fie receptată ca ziua tuturor celor care locuiesc în această ţară, indiferent de etnie, de orientare politică, de opinii personale. Este şi motivul pentru care am reuşit astăzi să adunăm la depunerea de coroane, sub egida Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni provenind din toate partidele politice, români şi maghiari deopotrivă, pentru că noi credem că împreună suntem mai buni, iar comunitatea românească poate avea şi chiar trebuie să aibă un astfel de mesaj“.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 6 decembrie 2009
Care situaţii similare? 1 Decembrie e Ziua Naţională şi ca primar nu ai scuză să nu participi. În fiecare zi e o sărbătoare, o zi internaţională a cuiva sau a ceva, asta nu înseamnă că citeste integral
Vali, 5 decembrie 2009
Domnilor! Credeti ca ar fi fost benefic relatiei romano-maghiare din oras us scandal al tinerilor Nd opriti de primar si cei din tabara maghiara venita ??? Eu cred ca ambelor tabere, in special noi citeste integral
NELU, 3 decembrie 2009
vad ca v-am calcat pe batatura domnule ciobanu.stiu care e subiectul dar vad ca toti va legati de primarul care intr-un an a facut mai mult decat toti cei dinainte.ati vazut cumva cum arata citeste integral
Stefan, 3 decembrie 2009
Cinste patriotilor adevarati de la Noua Dreapta!!!
ADRIAN, 2 decembrie 2009
CRED CA SI DOMNUL CIOBANU SI RELUC SUNT MANA-N MANA CU FAMILIA VRANVEANU.REPEDE AU CHIMBAT SUBIECTUL.LASATI DOMNILOR CACIALMALELE CA NU MAI MERGE.AFIRMATIILE ASTEA SUNT NISTE ISTERII POLITICE.
reluc, 2 decembrie 2009
secuii -> manelisti a venit Noua Dreapta hop si miscarea de tineret 64 de comitate.
marian, 2 decembrie 2009
In dreptul numelui acestui "domn" Vranceanu ar trebui sa apara: culmea nesimtirii, culmea tupeului,etc. si orice as scrie ar fi prea putin pentru acest om care a facut atata rau, a inselat zeci de citeste integral
anonim, 2 decembrie 2009
De fiecare data, pe 1 decembrie ne este dat sa vedem familia Vranceanu "defiland" calare prin fata multimii, dand dovada de mari patrioti. Asa da patriotism de care da dovada aceasta persoana care a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.