ACTUALITATE 8 ianuarie 2017

Impozite neschimbate la Târgu Secuiesc; la Sfântu Gheorghe, diferențiate în funcție de infrastructură

de Agerpres | 1832 vizualizări

Impozitele și taxele locale pe anul 2017 nu au fost majorate în municipiul Târgu Secuiesc, în schimb, în municipiul Sfântu Gheorghe cetățenii vor plăti impozite diferențiate în funcție de facilitățile și infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc, impozitele și taxele locale pentru terenuri, imobile și autovehicule au rămas neschimbate, fiind menținute la nivelul anului trecut.

„Impozitul unui apartament la bloc de 50 metri pătrați este de circa 107 lei (în funcție de zonă pot fi deosebiri). Pe autovehicule, impozitul rămâne opt lei pentru fiecare două sute centimetri cubi (până la 1600 centimetri cubi), deci, spre exemplu, impozitul anual al unui autoturism cu capacitate cilindrică de 1300 de centimetri cubi este de 56 de lei. (...) Cei care vor să încheie o căsătorie civilă la sfârșitul săptămânii sau în zilele de sărbătoare trebuie să achite anticipat 55 de lei. Taxa de întreținere a spațiului verde rămâne 5 lei pe persoană”, se menționează pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc.

Consilierii locali au decis, în schimb, să supraimpoziteze cu până la 500% terenurile și clădirile neglijate aflate în intravilanul localității.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a luat la sfârșitul anului trecut hotărârea de a aplica, începând din acest an, un nou sistem de impozitare, diferențiat pe zone în funcție de calitatea infrastructurii.

Practic, au fost delimitate patru „zone fiscale”, numerotate de la A la D în funcție de calitatea infrastructurii și utilități, iar fiecare stradă a fost inclusă în una dintre aceste zone pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanța față de centru și față de zona industrială, rețele edilitare, canalizare menajeră și pluvială, iluminat public, starea străzilor și trotuarelor, siguranță publică, etc, iar cetățenii vor plăti impozit pe clădiri în funcție de starea infrastructurii și confortul zonei.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că acest lucru înseamnă că unii vor plăti un impozit puțin mai mare decât până acum, iar alții puțin mai mic, stabilit pe baza acestui „sistem transparent și predictibil pentru toată lumea”.

El a menționat că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiții masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferențe semnificative între zonele din oraș în ce privește starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă și canalizare, în schimb există anumite diferențe de la o stradă la alta în ce privește calitatea infrastructurii.

Consilierii locali au aprobat, printre altele, acordarea de scutiri sau reduceri la plata impozitului pentru clădirile monument istoric, cele în care funcționează muzee ori case memoriale, pentru pensionarii cu venituri foarte mici, pentru persoanele cu handicap grav, veterani și văduve de război.

Impozitele pot fi plătite în două tranșe egale, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie, iar contribuabilii care achită integral impozitul pe întregul an până la sfârșitul lunii februarie beneficiază de o bonificație de 10% și de 5% până la 31 martie, dacă nu au alte restanțe la bugetul local.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.