ACTUALITATE 20 ianuarie 2010

Îmbulzeală la plata taxelor şi impozitelor

de Covasna Media | 584 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe acordă bonificaţii contribuabililor conştiincioşi 20ian2010-taxeÎnceputul de an a aglomerat biroul de taxe şi impozite al Primăriei Sfântu Gheorghe, oamenii înghesuindu-se zilnic pentru a-şi plăti dările către administraţia locală. În acest an, Primăria Sfântu-Gheorghe acordă bonificaţie pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31.03.2010, la impozitul pe clădire, teren şi la cel asupra mijloacelor de transport datorat pe întregul an de către persoanele fizice şi juridice. Bonificaţiile sunt în valoare de 10% la plata până la 31 ianuarie, 7% în cursul lunii februarie şi de 5% pentru plata între 1 şi 31 martie. De aceste bonificaţii vor beneficia contribuabilii care la data plăţii impozitelor nu figurează cu obligaţii fiscale restante către bugetul local, iar pentru neplata la termen a impozitelor şi taxelor locale se plătesc majorări de întârziere.

Primăria Sfântu-Gheorghe acordă bonificaţii contribuabililor conştiincioşi

20ian2010-taxeÎnceputul de an a aglomerat biroul de taxe şi impozite al Primăriei Sfântu Gheorghe, oamenii înghesuindu-se zilnic pentru a-şi plăti dările către administraţia locală. În acest an, Primăria Sfântu-Gheorghe acordă bonificaţie pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31.03.2010, la impozitul pe clădire, teren şi la cel asupra mijloacelor de transport datorat pe întregul an de către persoanele fizice şi juridice. Bonificaţiile sunt în valoare de 10% la plata până la 31 ianuarie, 7% în cursul lunii februarie şi de 5% pentru plata între 1 şi 31 martie. De aceste bonificaţii vor beneficia contribuabilii care la data plăţii impozitelor nu figurează cu obligaţii fiscale restante către bugetul local, iar pentru neplata la termen a impozitelor şi taxelor locale se plătesc majorări de întârziere.

Pensionarii, primii în fiecare an

Majoritatea celor care vin să plătească deja în luna ianuarie sunt pensionarii, aceştia considerând că odată plătite aceste datorii către bugetul local au scăpat de o grijă, plus că reducerile nu sunt deloc de neglijat. Astfel, oamenii stau chiar şi ore întregi la biroul de plăţi, care se aglomerează peste măsură în această perioadă. Cu toate acestea, majoritatea spun că merită efortul. „E adevărat că e aglomerat şi trebuie să aşteptăm mult până ne vine rândul, dar măcar ştim o treabă. Eu mereu am plătit taxele şi impozitele în luna ianuarie, ca să beneficiez de reducere. Oricum, până în acest an, era reducerea asta de 10% pe tot trimestrul I, dar acum e doar în luna ianuarie şi nu vreau s-o pierd”, spune Szekely Ioan, pensionar.

„Plătesc acum pentru că, în primul rând, aceasta este o datorie cetăţenească, iar în al doilea rând, beneficiez şi de reducerea de 10%. În fiecare an am plătit aşa devreme”, ne-a spuns Narcis Calotescu. În vârstă de 69 de ani, acesta consideră că pensionarii sunt mai conştiincioşi când vine vorba despre a plăti din dorinţa de a fi în regulă din punct de vedere al achitării datoriilor.

„Azi am zi liberă de la muncă, aşa că am venit. Nici nu am ştiut de reducerea de 10%, dar e bine dacă e”, spune Holpan Maria. Bucuroasă de reducere, femeia s-a plans totuşi de timpul lung de aşteptare pentru plata taxelor şi impozitelor, arătând că a stat mai bine de două ore până să-i vină rândul la ghişeul de plată.

Aglomeraţie explicată prin interesul ridicat

Directorul Direcţiei de Finanţe Publice din cadrul Primăriei Sfântu-Gheorghe, Jozsa Emese, a declarat că plata greoaie a taxelor şi impozitelor se explică prin aglomeraţia din această perioadă şi a arătat că oamenii pot plăti aceste dări şi la biroul pe care Primăria îl are deschis în acest sens pe B-dul Grigore Bălan, în spaţiul fostului BTT. În ceea ce priveşte numărul contribuabililor care au achitat până acum taxele şi impozitele locale, Jozsa Emese a arătat că acesta este de peste 5.000.

„Nu am putea spune că acest număr este mai mare decât cel din anii trecuţi, el se menţine în această perioadă. Acestor 5.000 de oameni li se adaugă însă alţi 2.000, care au venit să plătească diverse taxe cum ar fi cele de timbru sau altele asemănătoare, deci lucrăm cu toate forţele pentru a acoperi cât mai bine plăţile“, a explicat reprezentanta Primăriei.

Dornici de plată on-line

Pentru că Primăria Sfântu Gheorghe vrea să simplifice modalitatea de plată a taxelor şi impozitelor şi reducerea timpului alocat în acest sens, s-a introdus un sistem on-line. Municipalitatea a încheiat un contract cu OTP Bank, urmând ca în perioada următoare acest serviciu să fie extins şi la deţinătorii de carduri de la alte unităţi bancare; deocamdată, pentru a putea plăti on-line este necesar ca plătitorii să aibă un cont curent şi card bancar emis de OTP. După obţinerea acestora, cetăţenii se prezintă la Biroul de taxe şi impozite al Primăriei, unde depun o cerere pentru plata electronică şi de unde primesc apoi o parolă cu care se loghează în secţiunea „taxe locale“ a paginii web www.sfantugheorgheinfo.ro.

Jozsa Emese a declarat că acest serviciu a trezit un real interes în rândul cetăţenilor, până acum înregistrându-se 200 de cereri pentru primirea parolei care permite accesul la contul personal de pe site-ul Primăriei; pentru acest serviciu şi-au exprimat interesul, în general, tinerii.

Monica Rizea

Teme articol: ingramadeala taxe impozite
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.