ACTUALITATE 2 noiembrie 2016

Ilie Nicolae, primarul român în comuna de maghiari

de Observatorul de Covasna | 3251 vizualizări

Ilie Nicolae este un argeșean devenit covăsnean în 1980. Lucrând peste 30 de ani în asigurarea ordinii publice (miliție, poliție) în județ, fostul polițist nu s-a mulțumit cu tihna pensiei și, dorind să schimbe lucrurile, a candidat la primăria comunei sale adoptive, Boroșneu Mare.

Victoria sa din 24 iunie 2016, din partea ALDE, a surprins pe multă lume în județ și nu numai. Asta, în contextul în care recensământul din 2011 arăta că 93% din locuitori sunt, oficial, maghiari, iar românii nu reprezintă nici 3%. Despre cum se explică victoria sa în alegeri, ce a reușit să facă în lunile care s-au scurs de atunci și proiectele sale pentru viitor, în rândurile de mai jos.

Absolvent în 1980 al Școlii de Miliție, Ilie Nicolae a devenit milițian în județul Covasna în 1980, apoi polițist. A lucrat până în 1990 în mediul rural, apoi a plecat la plecat la Bucureşti şi, în urma unor examene, a trecut în corpul ofiţerilor. Între 1992 și 1994 a lucrat în Boroşneu Mare, ca ofiţer – şef de post. „În 1994 am plecat la judeţ, - până în octombrie 2013, când m-am pensionat cu gradul de comisar-şef, colonel în rezervă - şi am răspuns de cele 40 de posturi de poliţie din mediul rural şi de secţiile din mediul rural. M-am pensionat pentru am atins vârsta şi pentru că am considerat că e suficient cât am muncit în Poliţia Română. Din 2014 m-am înscris în fostul PNL – PDL, iar anul trecut am intrat în ALDE“.

„Nu avem mai nimic“

- Căror fapte se datorează succesul electoral?

- În primul încrederea pe care au avut-o în mine alegătorii (...), ţinând cont de faptul că locuiesc în comună, am copiii, trei băieţi, în această comună. Toţi trei sunt căsătoriţi, iar soţiile sunt din Boroşneu Mare, de naţionalitate maghiară. Am şi nepoţi. Puteţi trage concluzia că există o relaţie foarte bună între mine şi locuitorii de naţionalitate maghiară (...)“. Mulți dintre cei care se declară maghiari sunt de fapt romi maghiari, cifra lor situându-se la circa 60% dintre locuitori, după cum spune Goga Attila, consilier local ALDE din această etnie. Comunitatea romă din comună cuprinde deopotrivă asistați sociali și cetățeni relativ înstăriți, unii, întorși de la lucru din străinătate, având case mai mari decât ai vecinilor maghiari. „Sincer să fiu, am plecat de la solicitarea şi îndemnul cetăţenilor, să încercăm să facem o schimbare”, mai spune primarul, și continuă: „Cunoşteam, încă de când eram în poliţie, că această comună este printre ultimele. Atunci când am venit prima dată, Boroşneu era una dintre cele mai bogate localităţi: avea complex de porci şi de vite, bază de recepţie a cerealelor, care era rezerva de stat în judeţul Covasna, IAS, CAP-uri. Chiar şi după revoluţie existau cele două complexe şi baza. Acum (...) avem o singură fabrică de mobilă, al cărei patron este un olandez, care ne-a ajutat prin crearea de locuri de muncă pentru oamenii din comună, în rest nu avem mai nimic. Nici apă, nici canalizare, nici bază sportivă, iar cultura e la pământ. Atunci asta m-a determinat să candidez“.

Îmbunătățiri la sediul PrimărieiIlie Nicolae - primar Borosneu Mare (1)

- În contextul acesta dificil, ce aţi reuşit să realizaţi în aceste puţine luni de când sunteţi primar?

- În primul rând, în Primărie condiţiile de muncă erau necorespunzătoare. Am schimbat geamurile, am zugrăvit toate birourile şi holul, am raşchetat parchetul, am lăcuit, am schimbat tot în biroul primarului, inclusiv mobilier, uşi, tâmplărie, iar consilierului personal al primarului i-am creat un birou unde să îşi desfăşoare activitatea, inclusiv relaţii cu publicul, îmi povestește primarul.

Ulterior discuției, ne-am deplasat la primăria din Boroșneu. Dacă parterul necesită schimbarea lambriurilor, zugrăvirea și instalarea unor radiatoare, etajul - unde se află birourile și anticamera lor - arată ca nou și e încălzit, o parte din mobilier fiind adus de acasă de către edil. „Am explicat angajaţilor primăriei că dacă am creat condiţii, atunci vreau performanţă“. Decent mi s-a părut și parcul din faţa Primăriei. Acesta a fost „amenajat cu ronduri de flori, tobogane şi jocuri pentru copii, coşuri de gunoi moderne. Pentru că am lucrat în Poliţie sunt un om al disciplinei şi îmi place să fie ordine (...). Cred că am reuşit să rezolv foarte multe lucruri pe care alţii nu le-au realizat în 26 de ani“, susține Ilie, adăugând că a făcut acest lucru alături de echipa de la primărie. Adaugă că, de când a venit, nu a concediat pe nimeni, întrucât, așa cum le-a spus după depunerea jurământului, el este primarul tuturor celor 3.300 de locuitori și nu-l interesează coloratura politică ci să facă treabă.

Proiecte: canalizare, apă potabilă și reabilitarea școlii

„Avem în lucru proiectul de alimentare cu apă potabilă şi amenajare de canalizare cu apă menajeră. Sperăm ca de anul viitor să începem lucrarea. Deja am trimis la Bucureşti pentru aprobare un proiect pe fonduri europene, „Dezvoltarea locală integrată a comunităţilor marginalizate în care există populaţie aparţinătoare minorităţilor rome“, prin care vrem să creăm şi locuri de muncă. (...) Mai avem un proiect pe care s-ar putea să îl începem chiar anul acesta, dar să vedem cum ne permite timpul, pentru reabilitarea Căminului Cultural din Doboli de Sus, (...) va fi construit din temelie. Am primit prin Consiliul Judeţean, de la Guvernul României, 220.000 de lei pentru amenajarea drumului comunal Boroşneu Mic – Valea Mică şi construirea unui pod peste pârâul Valea Mică. Acum este din lemn şi este impracticabil pentru maşinile cu tonaj. Am avut în iunie un incendiu în Valea Mică, iar maşina de pompieri nu a putut să treacă peste pod că reprezenta un pericol. Proiectul îl vom începe în acest an (...). Săptămâna aceasta m-am întâlnit cu reprezentantul de la Dr. Office şi avem în studiu câteva proiecte: reabilitare şi asfaltare de străzi, amenajare spaţii verzi în comună şi satele aparţinătoare, reamenajarea sediului Primăriei, în partea exterioară şi acoperişul, apă şi canalizare în satele aparţinătoare, reabilitarea şcolii generale din Boroşneu Mare prin reamenajarea acoperişului, a două săli de clasă şi sălii de sport, care sunt impracticabile, din cauza infiltraţiilor de apă. Repet, e vorba despre un studiu prin care vrem să vedem în cât timp s-ar putea face şi ce firme vom găsi.

Locuri de muncă la primărieBorosneu (1)

Am vorbit cu primarul și despre locurile de muncă din comună. „Pentru a crea locuri de muncă am scos la concurs în cadrul Primăriei un post de jurist, unul de contabil, un post de arhivar şi relaţii cu publicul, unul pentru şofer şi un post de femeie de serviciu, acesta din urmă fiind deja ocupat prin concurs. (...)

Aş avea mare nevoie de un jurist pentru că sunt în jur de 190 de dosare care se referă la Legea 18 prin fondul funciar şi ştiţi că peste tot sunt probleme cu pământurile. S-au făcut greşeli multe, multe înainte şi s-au eliberat titluri pentru acelaşi teren către două persoane şi aşa mai departe. Acum vin oamenii la mine şi îmi spun că au încredere în mine, că îşi doresc o schimbare şi să îi ajut în acest caz. (...) Am contactat câteva persoane pentru postul de jurist (...).

Am achiziţionat prin Grupul de Acțiune Locală Progressio un buldoexcavator, dar nu am şofer. Am scos postul la concurs, ca să nu mai fac contract cu altă firmă pentru deszăpezire. O să facă acest lucru angajatul Primăriei, care va interveni în orice oră din zi şi din noapte, când suntem sesizaţi. Ar fi bine dacă la acest concurs s-ar înscrie oameni din comună. Acesta este unul dintre obiectivele mele prezentate în campania electorală, de a crea locuri de muncă pentru cetăţenii comunei şi din satele aparţinătoare. Dacă nu, atunci aşteptăm doritori din tot judeţul. Sperăm să fie totul bine”.

Asistații social, puțin interesați să lucreze

Legat de locurile de muncă pentru tineri, primarul spune că a fost vizitat de reprezentanții unei fabrici din Sfântu Gheorghe care confecționează  pantaloni și că le-a afișat pliantele. „Chiar am discutat (cu reprezentanţii fabricii - n. red.) şi le-am pus la dispoziţie căminele culturale din sate şi din comună, pentru a ţine aceste instruiri cu cetăţenii din comună, să le spună criteriile şi care ar fi avantajele. Asigură transport, bonuri de masă şi în primă fază salariul minim pe economie, urmând ca după trei luni să crească şi salariul. Am înţeles că pentru interviu s-au prezentat doar vreo 5, 6 persoane. Cei de la fabrică sunt dornici să angajeze, dar oamenii nu sunt interesați (...) cu toate că avem 151 de familii care primesc ajutor social, ceea ce înseamnă 423 de persoane. Şi totuşi sunt mulţumiţi la acest nivel. Mai prestează diferite munci: amenajarea spaţiilor verzi, degajarea drumurilor înzăpezite, curăţenie”.

Despre colaborarea cu UDMRIlie Nicolae - primar Borosneu Mare (3)

- Care este componenţa CL şi cum este colaborarea cu acesta?

- Ca organigramă în cadrul Primăriei sunt 22 de posturi, iar ocupate sunt 13. În urma alegerilor, noi, ALDE, am câştigat postul de primar, iar UDMR Consiliul Local. Din cei 30 de consilieri – 7 sunt de la UDMR şi 6 din partea ALDE (...). Fostul meu contracandidat este de la UDMR şi este actualul viceprimar, cu care sunt în relaţii destul de bune, prieteneşti, colegiale (...). La început a fost mai greu.

Primarul adaugă că, într-una dintre ultimele ședințe, a prezentat organigrama, apropo de posturile amintite mai sus. Consilierii „au înţeles că este necesar şi au fost de acord cu mine şi s-a votat în unanimitate“.

- Se simte că ALDE nu are un consilier judeţean?

- Trebuia şi era bine să avem pentru că ne-ar fi reprezentant cineva şi în şedinţele Consiliului Judeţean, dar aşa cum v-am spus, noi colaborăm bine. Şi cei 220.000 de lei, banii pentru podul de la Valea Mică sunt alocaţi de Consiliul Județean.

Se caută jurist la Boroșneu Mare

- Pe partea de legislaţie, ar fi nişte lucruri care dacă s-ar schimba v-ar ajuta ca primar?

- Tocmai de asta îmi doresc un jurist. Eu am fost poliţist, dar nu am timp să mă ocup de tot. Pentru asta avem nevoie de un profesionist care să ne îndrume. Nu neapărat ca să stea lângă mine zi de zi, pentru că nu este cazul. (...) Avem o echipă bună la Primărie şi sper ca prin ocuparea acestor posturi să fie şi mai bună şi mai eficientă, zice primarul.

În ceea ce privește propria sa muncă, edilul spune că nu are program de audiențe. „La mine vin oamenii la orice oră, până la ora 19. Dacă nu sunt la Primărie, am telefon, pot fi sunat“.

Am vorbit cu primarul și despre două domenii cheie pentru dezvoltarea unei comunități, educația și sănătatea. „Avem în derulare programul ‘Şcoală după şcoală’ la care participă 24 de elevi. Ei stau la ore după program şi primesc şi o masă caldă. Suntem în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi plătim şi noi, Primăria. Se merită. Sunt copii care nu au posibilităţi acasă şi rămân la şcoală după ora 16, studiază, fac temele pentru a doua zi, primesc o masă caldă (...)“.

Cu câteva zile înainte de alegerea lui Ilie Nicolae, în comună a venit un medic stomatolog. Cabinetul stomatologic este o noutate pentru comună. „Este un doctor din Sfântu Gheorghe. I-am repartizat în cadrul dispensarului un cabinet. (...) Sperăm, în limita bugetului, să îi ajutăm mai mult, atât pe el, cât şi pe ceilalţi. Noi suntem pentru locuitorii comunei şi nu invers“.

Iulia Drăghici

Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
John, 4 noiembrie 2016
Dar un polițist roman / argesan, ar avea șanse sa fie primar intr-o comuna din Ungaria? Nu cred! Totuși el este primar in țara lui ( nu este nimic ieșit din comun)!
doar o intrebare?, 3 noiembrie 2016
...se adevereste proverbul, omul sfinteste locul. E bine asa! Un politst secui/maghiar ar avea sansa sa devina primar intr-o comuna argeseana? Va asigur ca nu! Atunci se pune intrebarea, cine este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.