ACTUALITATE 27 aprilie 2010

Hoţi de cablu reţinuţi de poliţiști

de Covasna Media | 1091 vizualizări
4 tineri care acţionau în Araci au fost prinși și sunt cercetaţi pentru distrugere și furt 27apr2010-cabluPatru persoane cu vârsta cuprinsă între 19 şi 32 de ani, din satul Araci, au fost reținute de polițişti pentru furt de cablu, în urma unei acțiuni cu efective lărgite care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna (IJP), Andrea Buzsi, polițişti din cadrul Poliției Sfântu-Gheorghe şi de la posturile de poliție Vâlcele, Hâghig, Chichiş şi

4 tineri care acţionau în Araci au fost prinși și sunt cercetaţi pentru distrugere și furt

27apr2010-cabluPatru persoane cu vârsta cuprinsă între 19 şi 32 de ani, din satul Araci, au fost reținute de polițişti pentru furt de cablu, în urma unei acțiuni cu efective lărgite care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna (IJP), Andrea Buzsi, polițişti din cadrul Poliției Sfântu-Gheorghe şi de la posturile de poliție Vâlcele, Hâghig, Chichiş şi Dobârlău împreună cu Serviciul de Intervenție Rapidă au executat o acțiune pe raza satului Araci în cadrul căreia au identificat şi cercetat 12 persoane, suspectate de comiterea unor fapte legate de furturi de cablu telefonic.

În urma cercetărilor s-a stabilit că 7 dintre cei 12 ar fi comis în acest an cinci furturi de cablu, iar 4 dintre aceştia – Borzoș Vasile, Ion, Petre și Vasile au fost reținuți pentru 24 de ore în arestul IJP şi vineri au fost prezentați Tribunalului cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pagube de 10.000 de euro

Furturile pentru care sunt cercetați cei patru au fost comise în intervalul februarie – aprilie din acest an, iar pagubele estimate sunt evaluate la 10.000 de euro, însemnând inclusiv pagubele produse ca urmare a furtului şi faptul că zeci de familii au rămas fără telefon fix, spre exemplu la Ariușd niciun abonat nu are telefon.

Acțiunea Poliției a avut loc în urma mai multor reclamații care au venit din Araci, având la bază furturi de cablu telefonic.

Furturile de cablu s-au înmulțit în ultima perioadă şi în județul nostru, iar pagubele totale se ridică la zeci de mii de euro. O problemă, spune Andrea Buzsi, este faptul că centrele de colectare nu sunt obligate să solicite informații despre proveniența cuprului care este adus la ei și uneori nu sunt solicitate nici acte de identitate, astfel că făptașii sunt mai greu de identificat. Purtătorul de cuvânt al IJP, Dumitru Ungureanu, anunța recent că la finele anului trecut, polițiştii din Târgu Secuiesc şi Ghidfalău au reuşit să destructureze două rețele de hoți de cabluri, ambele din județul Braşov, iar la Moacşa, 12 bărbați din Codlea, cu vârste între 17 şi 43 de ani, au fost prinşi, în zona Dalnic, în timp ce vroiau să fure aproape 500 de metri de cablu telefonic.

O situație mai deosebită se înregistrează în zona Vâlcele – Araci. Aici, de la începutul lunii februarie, niciun localnic din satul Ariuşd nu mai poate să folosească telefonul fix. Hoții au fost patru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 27 de ani, care au fost prinşi de polițişti după nici o săptămână, au tăiat cablul telefonic dintre Araci şi Ariuşd, pe o lungime de aproximativ 80 de metri.

Intenționau să-l topească, apoi să vândă cuprul unei societăți care se ocupă de colectarea deşeurilor metalice. Prețul unui kilogram de cupru valorează aici între 15 şi 17 lei. De pe urma acestei „afaceri”, hoții s-ar fi ales cu cel mult 500 de lei.

Numai în acest an, polițiştii din Vâlcele au avut de soluționat 6 cazuri în care infractorii au dat iama în cablurile de telefonie. Oamenii legii au întocmit dosare penale pentru furt şi distrugere pe numele a 13 persoane care au comis astfel de infracțiuni. Pentru a preîntâmpina furturile de cablu, polițiştii au ajuns să păzească rețelele de telefonie mai ceva ca pe Sfintele Moaşte, susține Dumitru Ungureanu.

Ana Sidon

Sursa foto: jurnalul.ro

Teme articol: hoti cablu politia
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.