ACTUALITATE 27 ianuarie 2016

Hotărârea privind atribuirea numelui Wass Albert unei străzi din Târgu Secuiesc, atacată de prefect

de Agerpres | 1009 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Târgu Secuiesc privind atribuirea numelui controversatului scriitor maghiar Wass Albert unei străzi din această localitate.

Prefectul Sebastian Cucu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că hotărârea este nelegală, fiind adoptată în ciuda avizului negativ al Comisiei de denumiri. El a menţionat că a atacat documentul atât pentru nereguli procedurale, cât şi pentru faptul că „persoana (Wass Albert - n.r) nu a fost reabilitată din postura de criminal de război”, iar instanţa urmează să se pronunţe în acest caz.

Hotărârea a fost adoptată de Consiliul local Târgu Secuiesc în luna noiembrie 2015, la propunerea organizaţiei „Mişcarea Tinerilor din cele 64 de comitate” (HVIM).

În luna decembrie 2015, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a solicitat Consiliului local Târgu Secuiesc să revoce hotărârea, avertizând că, în caz contrar, va cere anularea acesteia de către Tribunal. Motivul invocat în cererea Forumului a fost că Wass Albert „a fost şi este foarte controversat, fiind un nobil maghiar cu titlu de conte şi scriitor care a fost condamnat la moarte în contumacie, pentru crime de război, în baza art. 3 alin. 1 din Legea nr. 312/1945, pentru instigare la crimele comise de armata maghiară în localităţile Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. Hotărârea de condamnare nr. 1/13.03.1946 a fost pronunţată în contumacie de Tribunalul Poporului din Cluj”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.