ACTUALITATE 26 februarie 2013

Guvernul mută din nou clasa a IX-a la liceu şi elimină obligativitatea facultăţii pentru învăţători

de Covasna Media | 385 vizualizări

Clasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevede Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. Prin mai multe amendamente aduse la Ordonanţa emisă de Guvern în luna decembrie, Ministerul Educaţiei a adus, marţi, mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor.

Guvernul trece la modificări-fulger ale Legii Educaţiei. După ce, în decembrie, a emis o ordonanţă prin care a schimbat legea-cadru în mai multe puncte esenţiale, Ministerul Educaţiei vine cu noi modificări impuse chiar prin amendarea OUG-ului aflat în vigoare.

Cea mai importantă propunere adoptată marţi în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor este rămânerea clasei  IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că prevederea din lege "perturbă sistemul de învăţământ", astfel încât propunerea înaintată Parlamentului se impune prin amendarea Ordonanţei numărul 92.

"Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare", a precizat Pricopie.

Amendamentul adus de minister a fost aprobat în comisie cu 18 voturi pentru, venite din partea PSD şi PNL, 2 voturi împotrivă, aparţinând PDL şi 3 abţineri, aparţinând deputaţilor UDMR.

O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a, prevedere-cheie a actualei Legi a Educaţiei. Potrivit noii prevederi, votate , marţi, în comisie, evaluarea prin care vor trece elevii clasei a VIII-a va cuprinde trei probe scrise: la limba română, la matematică şi la o limbă străină şi o probă practică de calculator, susţinută de elevi în timpul anului şcolar.

Surse din conducerea Minsiterului Educaţiei au precizat că evaluarea transdiciplinară va fi introdusă doar atunci când şi materiile vor fi predate după modelul care stă la baza ideii cuprinse în Legea învăţământului.

Tot prin amendarea Ordonanţei 92, Guvernul elimină cu totul termenul pe care învăţătorii şi educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, conform noii prevederi, respectivele cadre didactice nu vor mai fi nevoite să urmeze o facultate până în anul 2018.

"Parlamentul trebuie să schimbe Legea Educaţiei, nu ministerul. Noi venim cu puncte de vedere, iar dumneavoastră veţi decide dacă acceptaţi aceste modificări, sau dacă se va merge în Senat acolo unde avem o formă de modificare a Legii Educaţiei. Voi lăsa Parlamentul să decidă cu ce viteză şi cu ce formă juridică va merge", a afirmat ministrul Pricopie, în faţa deputaţilor.

Tot în şedinţa de marţi a Comisiei de Învăţământ, parlamentarii au aprobat propunerea ministerului de a elimina pragurile maximale pentru orele de studiu. Astfel, pragurile de 20 de ore pentru învăţământul primar, 25 de ore pentru gimnaziu şi 30 de ore pentru liceu au fost anulate, urmând ca noile direcţii să fie stabilite prin ordin de ministru.

Potrivit lui Remus Pricopie, măsura a fost luată în virtutea "flexibilizării" programului: "Trebuie să avem o lege-cadru flexibilă, să permită şcolilor să stabilească un număr maxim de ore pe săptămână.

Modificările aduse legislaţiei vin după ce, luni, ministrul Educaţiei a fost convocat de parlamentarii PSD pentru a da explicaţii cu privire la problemele învăţământului. Surse participante la şedinţa social-democraţilor au precizat că una dintre solicitările pe care parlamentarii PSD le-au avut pentru Pricopie a fost ca schimbările aduse Legii Educaţiei să fie făcute prin intermediul Parlamentului şi nu prin ordonanţe de urgenţă emise de Guvern.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.