ACTUALITATE 27 iulie 2014

Grupul ecologist Indigo monitorizează avizarea amenajării unei microhidrocentrale lângă Comandău

de Agerpres | 1133 vizualizări

Liderul grupului ecologist Indigo din Sfântu Gheorghe, Toro Attila, a declarat că va monitoriza „cu mare atenţie” autorizarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Bâsca Mare, în apropierea localităţii Comandău, menţionând că ong-ul său se va opune investiţiei dacă aceasta va afecta ecosistemul.

Vrem să ştim ce efecte va avea această construcţie asupra mediului înconjurător, ce impact va avea pentru locuitorii din zonă. Din câte ştim, Râul Bâsca alimentează cu apă nu doar localitatea Comandău, ci şi staţiunea Covasna, prin urmare ne interesează în mod deosebit acest subiect şi aşteptăm şi o dezbatere publică. (...) Ştim că mai multe asociaţii ecologiste s-au opus construirii unor astfel de microhidrocentrale în ţară”, a spus Toro Attila.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că membrii Comisiei de Analiză Tehnică, reuniţi vineri, au dezbătut în prima fază cererea privind emiterea acordului de mediu solicitată de S.C. Abies Energy din Sfântu Gheorghe în vederea realizării unei amenajări hidroenergetice pe Râul Bâsca Mare.

„Procedurile vor continua, vor urma cursul legal. Am cerut să ni se prezinte un studiu de impact. (...) Ştim că în ultima perioadă, în ţară, au fost atacate aceste investiţii, dar noi, în judeţul Covasna, suntem într-o situaţie fericită pentru că este singura cerere de acest fel. Nu puteam să nu primim documentaţia. (...) Vom urma întreaga procedură aşa cum scrie la carte. Vă mai pot spune că investiţia nu va fi pe teritoriul vreunui sit Natura 2000”, a spus Gheorghe Neagu.

Grupul ecologist Indigo a organizat anul acesta mai multe acţiuni de protest împotriva fabricii de cherestea de la Reci a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer. Membrii grupului format din mai multe ong-uri au cerut stoparea investiţiei pe motiv că va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale 'Mestecănişul' de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă.

În pofida protestelor, concernul austriac, care mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, a obţinut toate avizele necesare, iar anul acesta a început construcţia fabricii de la Reci.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Greuceanu, 29 iulie 2014
Ciudata declaratia cum ca ONG-ul se va opune investitiei daca aceasta va afecta ecosistemul. Poate e doar o infloritura de presa. Prin definitie microhidrocentralele inseamna moartea raului pe citeste integral
R, 28 iulie 2014
pe Valea Uzului a monitorizat cineva?? au facut praf totul....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.