ACTUALITATE 18 martie 2021

Gospodărie Comunală SA înlocuiește 1.500 de contoare de apă la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1211 vizualizări

La Sfântu Gheorghe, schimbarea contoarelor de branșament amplasate în exteriorul blocurilor de locuit se va desfășura treptat, în funcție de condițiile meteorologice, dar consumatorii nu vor fi afectați în mod direct. În mai multe locații din municipiul Târgu Secuiesc aceste lucrări sunt deja în derulare. 

Consumul de apă se măsoară cu ceasuri de precizie variabilă, de la contoarele de apă mai puțin sensibile – din categoria A, pe care le găsim în interiorul locuințelor, și până la contoarele din categoria C sau chiar mai avansate, eficiente chiar și în a măsura fiecare picătură de apă.

Directorul Gospodăriei Comunale S.A, Kozsokár Attila, subliniază că este important ca și  citirea contoarelor individuale să se realizeze cu precizie, pentru că în acest fel se va factura doar cantitatea de apă consumată, însă înlocuirea contoarelor principale are cu totul alt scop.

Furnizorul de servicii are obligația legală de a instala instrumente testate, care îndeplinesc toate cerințele metrologice și oferă măsurători cu precizie, iar în cazul municipiului Sfântu Gheorghe, înlocuirea celor 1.500 de contoare de apă se face după ce în ultimii 7 ani au fost instalate noi ceasuri pe rețeaua de apă recondiționată, în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene.  

Gospodărie Comunală S.A. atrage atenția că schimbarea periodică a apometrelor nu ar trebui neglijată nici în cazul consumatorilor casnici, deoarece în timp acestea se deteriorează, își pierd din precizie, ajungând adesea să indice mai mult decât consumul real. Un contor de apă pentru consumul casnic poate fi achiziționat la prețul de 55 de lei și este ușor de înlocuit, așadar costurile sunt mici, iar investiția este amortizată în scurt timp.   

La Târgu Secuiesc a început deja instalarea contoarelor de apă cu citire prin radio (automată) pe liniile de distribuție din scările de bloc, dar asta nu înseamnă că măsurătorile se vor face  computerizat (de la distanță), chiar dacă și acest lucru este posibil, ci datele vor fi colectate la fața locului, cu ajutorul unui dispozitiv de scanare.

Kozsokár Attila subliniază că utilizatorii care nu au instalate contoare proprii de apă sunt nevoiți să achite periodic o sumă forfetară, iar consumul stabilit prin lege este semnificativ mai mare decât cel real. Astfel, este în interesul locuitorilor de la bloc să își instaleze apometre, chiar dacă acest lucru ar presupune anumite lucrări de proiectare, iar în cazul în care este posibilă asocierea mai multor locatari, costurile ar fi mai accesibile.

(Sursa: Comunicat de presă, Gospodărie Comunală S.A.)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.