Gospodăria Comunală va accesa fonduri europene pentru un sistem digital de monitorizare a pierderilor de apă
Operatorul regional de apă şi canalizare Gospodăria Comunală SA va accesa fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, pentru implementarea unui sistem digital de monitorizare şi prognoză a pierderilor de apă din reţeaua de alimentare a municipiului Sfântu Gheorghe.
Consiliul local municipal, reunit luni în şedinţă extraordinară, a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, precum şi cofinanţarea proiectului cu suma de 184.240 lei din valoarea totală eligibilă de 9.800.000 lei, fără TVA.
Potrivit conducerii societăţii, proiectul vizează modernizarea sistemului de alimentare cu apă, în scopul monitorizării debitelor de apă consumate de utilizatori, precum şi identificarea zonelor cu pierderi semnificative unde trebuie realizate investiţii.
În raportul de specialitate se arată, printre altele, că pe reţelele de distribuţie a apei din Sfântu Gheorghe există 7562 branşamente, dintre care 5837 sunt consumatori casnici individuali, 884 sunt blocuri de locuinţe, iar 841 agenţi economici şi instituţii publice.
„În prezent, pe sistemul de distribuţie sunt pierderi semnificative care nu sunt contorizate. Pierderea de apă pentru anul 2021 reprezintă în jur de 32% din totalul de apă tratată. Prin realizarea investiţiei (...) operatorul va avea posibilitatea de urmărire/monitorizare a funcţionării sistemului de alimentare cu apă. Contorizarea consumurilor de apă, măsurarea presiunilor pe reţeaua de distribuţie se va face în timp real, de la distanţă, iar centralizarea datelor se face în sistem SCADA care contribuie la reducerea pierderilor necontrolate. Măsurarea calitativă a apei în diferite puncte ale reţelei, măsurarea permanentă a concentraţiei de clor remanent în apa distribuită dă posibilitatea de eficientizare a procesului de tratare (...) Obiectivul specific al proiectului este îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare a sistemului de alimentare cu apă prin montarea instalaţiilor de măsurare a debitelor, senzorilor de presiune şi apometrelor ultrasonice digitale care vor asigura o transparenţă mai bună asupra întregului sistem. Prin implementarea acestui sistem vor fi identificate şi eliminate unele puncte importante de pierdere a apei potabile”, se mai arată în documentul menţionat.