ACTUALITATE 26 mai 2009

GospCom vrea să extindă citirea de la distanţă a consumului de apă

de Covasna Media | 559 vizualizări
Până acum au fost montate 190 de astfel de contoare

Societatea de Gospodărire Comunală a municipiului Sfântu-Gheorghe plănuieşte să extindă sistemul de citire la distanţă a consumului de apă din locuinţele oamenilor, după ce a constatat succesul iniţiativei aplicată în acest an. Inginerul şef din cadrul GospCom, Mathyas Ferencz, a precizat că anul acesta au reuşit să monteze 190 de contoare care sunt prevăzute cu emiţătoare radio. Acestea au o durată de viaţă

Până acum au fost montate 190 de astfel de contoare

Societatea de Gospodărire Comunală a municipiului Sfântu-Gheorghe plănuieşte să extindă sistemul de citire la distanţă a consumului de apă din locuinţele oamenilor, după ce a constatat succesul iniţiativei aplicată în acest an.

Inginerul şef din cadrul GospCom, Mathyas Ferencz, a precizat că anul acesta au reuşit să monteze 190 de contoare care sunt prevăzute cu emiţătoare radio. Acestea au o durată de viaţă de 12 ani, fără intervenţie, nu au nevoie de baterie sau alte lucrări de întreţinere, iar avantajul principal este că nu este deranjat consumatorul, ci se poate citi contorul cu ajutorul unui aparat de pe stradă.

„Intenţionăm să extindem această încercare, avem acest program regional în care sunt prevăzute capitole de contorizare şi sperăm că în câţiva ani o să putem citi automat toate contoarele de apă din Sfântu-Gheorghe şi să deservim mai bine fără deranj clienţii noştri. Într-o zi se poate citi tot oraşul, nu trebuie personal mult pentru citire şi este avantajos pentru consumator”, a spus Mathyas.

Potrivit acestuia, aparatul cu emiţător radio sesizează automat anumite nereguli în graficul de consum, dacă există pierderi interioare sau se scurge apa, de asemenea apar şi alte informaţii foarte utile, de exemplu dacă apar tendinţe de fraudă aceste informaţii rămân stocate şi sunt probe pentru a demonstra că cineva nu a respectat contractul.

Cele 190 de contoare sunt montate pe case din Sf.Gheorghe, în cazul blocurilor fiind nevoie de distribuţie pe scară pentru a se putea citi după acest sistem.

Distribuţia pe scară este realizată deocamdată doar la câteva blocuri din Sfântu-Gheorghe, iar avantajul este că astfel fiecare proprietar are contract individual şi nu este afectat dacă vecinul nu plăteşte factura de apă şi se opreşte sistarea apei.

Contoarele cu emiţător montate în Sfântu-Gheorghe sunt un cadou din partea unei firme din Ungaria, încă nu sunt foarte răspândite în ţară şi sunt şi destul de scumpe, unul singur costând aproximativ 100 de euro.

Ieri a fost ultima zi menţionată în somaţiile trimise de GospCom către asociaţiile de proprietari cu datorii mari la întreţinere, iar în cazul în care nu vor fi luate măsuri în zilele următoare, se va trece la sistarea temporară a apei.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ariel, 27 mai 2009
Pierderile din reteaua de distributie a GospCom SA cine le masoara? Nu de alta, dar astea se ridica la 40-50 la suta...
Marius, 26 mai 2009
Contoarele trebuiesc inscriptionate bilingv...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.