Ghidul alergiilor de primăvară
Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4601, din 29 martie - 4 aprilie 2024.
Primăvara, acest anotimp care ne umple inimile de bucurie, poate marca și începutul unei perioade dificile pentru cei afectați de alergii sezoniere. Strănuturi interminabile, congestia și secreția nazală, lăcrimarea ochilor sau mâncărimea nasului sunt doar câteva dintre simptomele neplăcute pe care reînvierea naturii le provoacă celor sensibili la polen. Am discutat cu medicul de familie din Sfântu Gheorghe, Lucia Șereș, despre cum deosebim alergia de primăvară de o răceală și ce este de făcut atunci când crezi că ai o rinită alergică.
Principalii alergeni de primăvară sunt copacii înfloriți, spune reprezentantul medicilor din județ în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România. Este indicat să începi tratamentul pentru alergii cu mult înainte de debutul sezonului de polen, când simptomele pot deveni severe și greu de controlat.
„Alergiile sunt boala secolului și vor fi tot mai accentuate pentru că dezvoltarea asta excesivă a industriei și densitatea mare a populației ne fac tot mai predispuși. Cei care știu că sunt alergici trebuie să înceapă tratamentul cu o lună înainte ca sezonul alergiilor să înceapă. Dacă se începe mai târziu, nu îi folosește atât de bine medicamentul. Deci trebuie luat înaintea debutului simptomelor. Tratamentul diferă. Unii au tratament de desensibilizare, dar ei sunt alergici la mucegai, acarieni sau alți alergeni cunoscuți, testați. Deja au înflorit unii pomi care provoacă alergii, iar acelora care au astfel de probleme le recomandăm de obicei antihistaminicele”, explică medicul de familie.
Începutul sezonului alergiilor de primavară depinde de temperatura de afară. Lucia Șereș spune că „dacă a fost o iarnă mai blândă cum a fost asta, atunci începe mai repede. În mod normal, copacii înfloresc în mai. Dar pentru că nu a fost destul de frig, sezonul alergiilor va începe mai repede”.
Nu confunda alergia de sezon cu răceala
Este important ca simptomele alergice să nu fie confundate cu răceala.
„Totuși, la răceală, de cele mai multe ori, apare și febra, stare generală alterată, durere de cap și un context, adică și alții sunt răciți în jur. Alergia de obicei e sezonieră și mulți dintre cei care suferă de alergii știu că în perioada asta începe deja să le curgă nasul și strănută de zece sau cincisprezece ori una după alta. Pacienților le curg lacrimile, le curge nasul și au mâncărimi în zona ochilor, a nasului și a gâtului. Un alt simptom este și tusea. Unii pacienți tușesc luni de zile și nu știu de ce. Este important de știut că tusea care însoțește alergia poate să dureze chiar luni”, a mai precizat medicul.
Și multe cazuri de conjunctivită sunt de natură alergică, precizează Lucia Șereș. Ea spune că este extrem de important ca oamenii să fie conștienți că nu toate conjunctivitele necesită tratament cu antibiotice, ci trebuie să se identifice cauza, iar în majoritatea situațiilor este vorba despre o conjunctivită alergică.
Când te adresezi medicului?
Antihistaminicele și spray-urile nazale pot oferi o ameliorare în cazul alergiilor de sezon, dar cel mai bun mod de a afla exact ce îți provoacă alergia și de a găsi o soluție pe termen lung este efectuarea unui test de alergie și consultarea unui medic.
„Cei care cred că au o alergie trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie. De cele mai multe ori se încearcă un tratament, de exemplu dacă se bănuiește că e urticarie. În acest caz, nu e nevoie neapărat să meargă pacientul la alergolog, dar în alte cazuri mai severe, cu simptome mai neplăcute, atunci primește un bilet de trimitere la alergolog. Acesta va decide dacă îi dă un tratament sau îi face testarea. Testarea tegumentară cu alergeni nu se face la copiii foarte mici, doar la cei mai mari și nu sunt compensate, costă. De cele mai multe ori, când vedem că bronșita a devenit cronică, atunci trebuie să căutăm cauza și trimitem pacientul la alergolog ca să se testeze, dar uneori degeaba se testează, pentru că nici așa nu găsim cauza. Adică nu găsim la ce anume e alergic pacientul. Sunt atât de mulți alergeni în jur că nu se pot testa atâția. Toate chimicalele, mirosurile, toate adaosurile din alimente pot să provoace alergie și nu s-a ajuns să se găsească la toate modul de testare. În panelul de alergii regăsim însă și alergia la polen, deci pacienții care sunt alergici la polen pot ști acest lucru”, ne-a mai explicat medicul de familie.
Lucia Șereș spune că factorii declanșatori ai alergiilor pot varia, iar în majoritatea cazurilor, oamenii nu se nasc cu alergii. Deși există și situații în care predispoziția genetică poate fi un factor, cei mai mulți oameni se nasc sănătoși, iar expunerea prelungită la polen, fum sau alte substanțe poate sensibiliza treptat organismul la acești factori externi. Neglijarea tratamentului pentru alergii poate agrava situația, mai spune medicul. De exemplu, în stadiile incipiente, simptomele pot fi doar congestia nazală, însă ulterior poate apărea și tusea, iar în final pacientul poate dezvolta chiar și astm alergic.
Cum ne protejăm?
Dacă ești alergic la polen, este bine să eviți uscarea hainelor în aer liber. De asemenea, este o idee bună să îți scoți pantofii și să îți schimbi hainele de exterior atunci când intri în casă, iar înainte de culcare, să te schimbi complet. De asemenea, este important ca animalele de companie să nu aibă acces în dormitor, pentru că pot transporta particule de polen pe blana lor, aduse din iarbă. Deoarece concentrația de polen este cea mai ridicată între orele 5 și 10 dimineața, este preferabil să stai în casă în acest interval de timp.
Lucia Șereș mai spune că ochelarii de soare sau orice fel de ochelari de protectie te ajută să ții polenul departe de ochi atunci cand desfățori orice activitate în aer liber. De asemenea, purtarea unei măști de protecție atunci când ieși afară în intervalul de timp când concentrația de polen este cea mai mare poate oferi o barieră suplimentară împotriva inhalării particulelor alergenice, a mai adăugat medicul de familie.