Generozitatea în acțiune: 230.000 de lei, donați la Balul Rotary
În jur de 320 de persoane s-au reunit vineri, 22 martie, la Panorama Boutique Hotel, în jurul a două cauze sociale importante care aveau nevoie de susținerea oamenilor, iar rezultatele Balului Caritabil Rotary au fost impresionante. Unul dintre proiectele sprijinite este coordonat de Crucea Roșie Filiala Covasna, care vizează conștientizarea pericolelor consumului de droguri printre elevi, iar prin finanțarea celui de-al doilea program, derulat de Fundația Creştină Diakónia, sute de copii nevoiași din județ vor putea beneficia de o masă caldă după ore.
Președintele Rotary Club Sfântu Gheorghe, Benkő László-Levente, ne-a spus că obiectivele stabilite în ceea ce privește numărul de participanți și sumele donate au fost depășite.
„Sunt mulțumit de eveniment pentru că am depășit balul de anul trecut ca număr de participanți, dar și ca sume donate. Acesta a fost și țelul nostru, pe care l-am și atins. Cu micile probleme organizatorice pe care sperăm să le-am observat numai noi, totul a ieșit foarte bine. Participanții s-au și distrat, pentru că în primul rând a fost un bal, o ocazie ca lumea să mai uite de grijile de zi cu zi. Deci tot ce ne-am propus am și reușit să facem și cred că și balul per total a fost un succes. Vom trage concluziile ca să vedem ce n-a fost bine și încercăm la anul să organizăm balul cu această experiență”, ne-a spus, după eveniment, Benkő László-Levente.
„Copiii au căpătat curaj, încredere, stimă de sine și au început să aibă visuri”
La balul caritabil au venit oameni de afaceri din județ, dar și alte persoane care au vrut să își dovedească generozitatea și altruismul. Proiectul care a primit cel mai mare sprijin financiar, peste 148.000 de lei, a fost cel derulat de Fundația Creştină Diakónia, KinderEd, un program pentru susținerea copiilor nevoiași din județul Covasna.
Acesta constă în activitatea didactică desfăşurată după orele de curs, în şcolile din judeţ, dar și în oferirea unei mese calde pentru aproape 600 de școlari din clasele 0-IV. Pentru mulți dintre acești copii, această masă caldă reprezintă singura hrană consistentă pe care o primesc într-o zi, spun coordonatorii demersului.
Pentru acest proiect s-au strâns bani și la balul de anul trecut. În prezent, 535 de copii din 15 localități din județul Covasna beneficiază de program. Costul pentru susținerea unui copil, pentru un an școlar, în cadrul acestui demers este de aproximativ 900 de lei, iar generozitatea participanților de la balul caritabil va asigura continuarea acestui sprijin.
„Copiii nu doar că au primit o masă caldă, deși și asta este foarte important pentru ei, dar au fost ajutați să învețe. Dar, poate și mai important, copiii au căpătat curaj, încredere, stimă de sine și au început să aibă visuri. Dorim să oferim în continuare această șansă și altor copii din județ în anul școlar următor. Ne referim, bineînțeles, la copii cu vulnerabilitate socială. Acest program a rezistat doar în județul nostru după retragerea partenerului elvețian. În celelalte șase județe unde a pornit acest proiect, nu a supraviețuit. Acest proiect este susținut de Consiliul Județean, de primării și de părinți, dar 25% din bugetul alocat trebuie să vină din donații. Astfel, programul a supraviețuit și datorită firmelor și persoanelor fizice care și-au dorit să îl susțină”, a spus, în cadrul evenimentului, coordonatoarea proiectului, Torma Vera.
Peste 82.000 de lei – donații pentru proiectul „Be smart, don't start!”
Sume importante, peste 82.000 de lei în total, au fost donate vineri și pentru cel de-al doilea proiect, „Be smart, don't start!” (din engl. Fii deștept, nu începe!). Este vorba despre un program inovator, prin care 1.500 de elevi din județul Covasna, din clasele V-XII, vor fi ajutați să conștientizeze pericolele consumului de droguri.
„În regiunea noastră, fenomenul consumului de substanțe psihoactive este o temă tabu, ca și violența domestică în familie sau alcoolismul. Sunt puține programe existente. Nu sunt programe destule care au ca țintă oferirea posibilității de a discuta cu tinerii despre fenomen. Majoritatea informărilor se limitează la prezentarea legislației în vigoare. Programul e alcătuit din două mari activități. În prima parte a proiectului dorim să organizăm prezentări interactive cu o durată de trei ore. Scopul nostru este să oferim posibilitate tinerilor de a discuta consecințele și pericolele consumului substanțelor psihoactive. În a doua parte a proiectului, la inițiativa doamnei psiholog Pál Tünde din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, dorim să achiziționăm o expoziție interactivă cu tematica „droguri și dependențe”. Activitățile din cadrul acestei expoziții are o durată de o oră și jumătate. Sunt așteptate echipe cu maxim 15 persoane. Participanții vor fi îndrumați de către specialiști psihologi”, a explicat Opra Zsófia-Szende.
Evenimentul a fost o lecție de civilizație și spirit civic, a spus, la final, ambasadorul cauzei „Be smart, don't start!”, Daniel Santa. Acesta a adăugat că este bucuros să facă parte dintr-o comunitate atât de implicată și generoasă.
La evenimentul de anul trecut s-au strâns aproape 200.000 de lei pentru două proiecte sociale. Unul dintre acestea avea ca scop extinderea activității organizației județene de Cruce Roşie de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, iar al doilea a fost KinderEd, proiectul care a beneficiat din nou de susținerea comunității locale și a oamenilor de afaceri din județ.
Clubul Rotary Sfântu Gheorghe are în prezent, pe lângă președinte și cei doi vicepreședinți, 24 de membri și îşi propune, de la an la an, „să fie un real factor în viaţa comunităţii locale, unde dorește să dezvolte o serie de proiecte ce urmăresc dezvoltarea comunitară”, conform site-ului oficial.
Balul Caritabil a demonstrat, încă odată, capacitatea clubului de a mobiliza comunitatea pentru a sprijini cauze sociale importante.
Sursa foto: Kristó-Gothárd Hunor