Gastronomia tradiţională, tema Târgului de turism de la Sfântu Gheorghe
„ Gastronomia tradiţională” este tema Târgului de turism programat la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, la care şi-au anunţat participarea peste 20 de expozanţi din ţară şi străinătate.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Édler András, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în cadrul acestui eveniment va fi prezentată oferta gastronomică a regiunii, printr-un stand comun al membrilor Asociaţiei lucrătorilor din alimentaţia publică (SVESZ), dar şi a mai multor regiuni din Ungaria.
„Noi facem aceste târguri de turism deja de patru ani, împreună cu municipiul Sfântu Gheorghe şi Consiliul judeţean Covasna. Am zis să facem ceva reprezentativ şi am ajuns la această idee, de a avea o ofertă gastro a regiunii, pentru că dincolo de judeţul Covasna vrem să promovăm toată zona, împreună cu judeţele Harghita şi Mureş. Până în momentul de faţă avem 24 de expozanţi, dintre care circa jumătate sunt judeţe şi oraşe înfrăţite, care vin cu programe turistice, dar şi cu oferta lor gastro”, a declarat preşedintele CCI Covasna.
Târgul de turism se va desfăşura în „Curtea cu ruine” din spatele Bisericii unitariene din Sfântu Gheorghe, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, iar organizatorii estimează că vor avea în jur de 40.000 de vizitatori.
Preşedintele Clusterului de turism, László Endre, a declarat că la „cârciuma dintre ruine” turiştii vor putea degusta bucate tradiţionale, de pe „vremea bunicilor”, cum ar fi fasole bătută, ciorbă cu cartofi şi tarhon, prăjituri cu vişine sau cu mac etc.
„Meniuri simple, dar tradiţionale, nimic complicat, ceva ca pe vremea bunicilor. Acum dacă mergi în majoritatea restaurantelor găseşti ciorbă de burtă, ciorbă ţărănească de văcuţă, dar nu prea vezi specialităţi tradiţionale specifice zonei. Noi asta încercăm, să influenţăm proprietarii restaurantelor să introducă în meniu şi preparate tradiţionale, care sunt o atracţie pentru turişti”, a spus László Endre, care este şi vicepreşedintele CCI Covasna.
În acest context, el a menţionat că CCI intenţionează să realizeze în viitorul apropiat o „hartă gastronomică” a municipiului Sfântu Gheorghe, care să cuprindă localurile în care turiştii găsesc preparate specifice zonei.
În cadrul târgului de turism de la Sfântu Gheorghe, care va avea loc în perioada 28-30 aprilie, vizitatorii vor putea degusta şi băuturi tradiţionale specifice diferitelor zone ale ţării, precum şi din zona viticolă Balaton din Ungaria şi vor putea vedea cum se prepară pâinea de casă şi deliciosul kurtoskalacs (colac secuiesc glazurat cu zahăr ars – n.r).