ACTUALITATE 15 aprilie 2024

Galopiada Secuiască revine și anul acesta! Când va avea loc cea de-a 13-a ediție

de Covasna Media | 796 vizualizări

Galopiada Secuiască va fi organizată anul acesta în perioada 21-23 iunie, la Moacșa, pe dealul Pivnițele Mari. Drept noutate, organizatorii anunță că anul acesta se vor oferi informații despre curse și în limba română. Înscrierile au început de vineri, 12 aprilie, și sunt deschise până în 31 mai, inclusiv. Taxa de înscriere este de 1.200 de lei, la fel ca anul trecut. 

Președintele onorific al ediției din acesta an este Potápi Árpád János, secretarul ungar de stat, responsabil pentru politicile naționale, au transmis, printr-un comunicat de presă, organizatorii. 

Evenimentul principal al ediției cu numărul 13 este concursul hipic. 

„De data aceasta, însă, cei prezenți vor avea ocazia să fie spectatori și la opera-rock numită „Cucerirea patriei” a Teatrului Național Ecvestru din Budapesta, care va dezvălui informații despre istoria maghiarilor. Totodată, trupa „Új Bojtorján” din Ungaria, va susține un spectacol, sub conducerea lui Pomázi Zoltán. În plus, vor aduce multă culoare weekend-ului Galopiadei programele: cursa Micului Cavaler, cursa Góbé, Olimpiada Góbé, luptele cu cai, cursele cu agari, concursul de pricepere a husarilor, spectacolele de cascadorie și aruncarea cu săgeți de călărie, programele pentru copii și târgul de meșteșuguri”, se arată în comunicatul de presă transmis redacției covasnamedia.ro. 

Comentatorii evenimentului din acest an vor fi Bajkó Tibor și Nagy Endre. Noutatea acestei ediții este aceea că vor fi prezentate detalii despre curse și în limba română, de către Dan Manolăchescu.

Care sunt condițiile de înscriere 

Taxa de înscriere este de 1.200 de lei, iar participanții vor plăti această sumă prin transfer bancar.

„Călăreții se pot înscrie până la data de 31 mai 2024, ora 23:59. Prin intermediul platformei de înregistrare online participanții trebuie să furnizeze niște informații, în funcție de care biroul de concurs îi va contacta pe cei care doresc să participe”, conform organizatorilor. 

Fiecare echipă înscrisă în concurs trebuie să fie formată din trei persoane. 

„Oricare localitate din județele Covasna, Harghita şi Mureș are dreptul să înscrie

câte o echipă, formată din trei persoane (călăreț, însoțitor și lider de echipă) și un cal. Se pot înscrie cai de orice rasă și gen, cu vârste de cinci ani (născuți în 2019) sau mai în vârstă, condiția fiind să îndeplinească cerințele veterinare stabilite în regulament. Excepție fac caii de origine necunoscută, precum și poneii argentinieni de polo, Akhal Teke, pur-sânge englez și caii „jumătate sânge” sau de alte astfel de rase. Călăreții trebuie să aibă cel puțin 18 ani”, se arată în comunicatul de presă. 

Vor exista și două curse pentru grupele de vârstă 10-13 ani și 14-17 ani.

„La concursul Micului Cavaler, începând de anul acesta, vor exista două curse separate pentru două grupe de vârstă: una pentru cei cu vârste între 10 și 13 ani, și alta pentru cei cu vârste între 14 și 17 ani. Câștigătorii din ambele grupe de vârstă se vor califica la Galopiada Națională din Ungaria”, transmit organizatorii. 

Pentru cursa Góbé, participanții trebuie să aibă cel puțin 16 ani. 

„La cursa Góbé pot participa cai de orice rasă și gen, cu vârste de patru ani (născuți în 2020) sau mai în vârstă, condiția fiind să îndeplinească cerințele veterinare stabilite în regulament”, conform aceleiași surse. 

Care sunt premiile 

Toate echipele care au reușit să treacă cu succes examenul veterinar vor primi 1.500 de lei, „în urma participării la galopul secuiesc, dar și la cursa Góbé”.

Pe lângă această sumă, în cazul galopului secuiesc câștigătorii rundelor preliminare vor primi 1.000 de lei, iar premiile pentru cei mai bine clasați vor fi următoarele:

locul I – 6.000 de lei, 

locul II – 4.000 de lei, 

locul III – 3.000 de lei, 

locul IV – 2.000 de lei. 

În ceea ce privește cursa Góbé, premiile finale vor fi următoarele:

locul I – 3.000 de lei, 

locul II – 2.500 de lei, 

locul III – 2.000 de lei.

Regulamentul Galopiadei Secuiești este conform celui Galopiadei Naționale, în întregime, mai transmit organizatorii. 

Pentru informații suplimentare: szekelyvagta2018@gmail.com.

Sursa foto: organizatori

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.