ACTUALITATE 3 iulie 2012

Galeriile Gyárfás Jenő se reînnoiesc

de Covasna Media | 77 vizualizări

Galeriile de artă vor fi închise până la sfârşitul anului pentru lucrări de reabilitare.

Începând din această lună și până la sfârșitul anului Galeriile de Artă Gyárfás Jenő ale Muzeului Naţional Secuiesc îşi încetează activitatea, în toate spaţiile sale urmând a se desfăşura lucrări de reabilitare şi de reorganizare muzeală.

„Este vorba de un complex proces de  transformare care va dura câteva luni, al cărui scop este îmbunătăţirea condiţiilor de conservare a patrimoniului muzeal şi modernizarea mijloacelor de prezentare şi promovare a operelor de artă expuse în spaţiile Galeriilor Gyárfás Jenő. Aşadar,  peste câteva luni, vizitatorii vor păşi în spaţii climatizate, cu sisteme moderne de iluminare şi supraveghere, iar Galeriile de Artă din Sfântu Gheorghe vor intra fără complexe în circuitul spaţiilor expoziţionale europene” – a declarat directorul Muzeului Național Secuiesc, Vargha Mihály.

Lucrările sunt finanţate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi de Consiliul Judeţean Covasna, iar proiectul a fost realizat de Damokos Csaba.

Galeriile Gyárfás Jenő funcţionează într-un imobil care a mai trecut prin lucrări de reabilitare muzeală pe la mijlocul anilor ’90, când s-a pus în aplicare un proiect de înlăturare a urmărilor cutremurului din 1990 şi, implicit, de transformare a casei scării şi a holului în spaţii expoziţionale.

„Procesul de reabilitare şi reorganizare muzeală din 2012 va fi completat şi de o nouă politică managerială a Muzeului Naţional Secuiesc, în relaţie cu Galeriile Gyárfás Jenő, care presupune întărirea funcţiilor muzeale ale Galeriilor din Sfântu Gheorghe, prin organizarea de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională, în parteneriat cu alte instituţii de artă din ţară şi din străinătate; includerea operelor din Panteonul Galeriilor Gyárfás Jenő în proiectele naţionale şi internaţionale de parteneriat, astfel încât creaţiile artiştilor din Expoziţia noastră de bază – Miklós Barabás, Jenő Gyárfás, Hans Mattis-Teutsh, Albert Nagy, Imre Baász, Sándor Plugor şi alţii – să fie în mod continuu valorificate şi promovate” – spune Vargha Mihály.

În lunile în care se va lucra la Galeriile Gyárfás Jenő, cele mai multe expoziţii de artă contemporană urmează a fi organizate şi găzduite de Casa cu Arcade, care dispune de spaţii generoase şi care funcţionează şi ca sediu al Asociaţiei Artiştilor Profesionişti – Filiala Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 9 ore, 32 minute

Concert Mozart

Acum 10 ore, 17 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.