ACTUALITATE 3 septembrie 2015

Fundația „Mihai Viteazul” – un sfert de secol de existență

de Mirela Cara | 186 vizualizări

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare. Fondată cu scopul de a completa factorii educativi ai tinerei generații prin organizarea de evenimente, lansarea de lucrări științifice pe diverse teme și cultivarea sentimentului patriotic și al respectului față de identitatea românilor, Fundația „Mihai Viteazul” a derulat neîncetat activități prin care a urmărit să își atingă obiectivele.

Așa se explică de ce toate manifestările desfășurate de Fundația „Mihai Viteazul” în acest an au ca moto sintagma „Împreună de 25 de ani”, referindu-se la toți cei care au fost alături în demersurile întreprinse de Fundație în acest sfert de secol de existență și activitate. „Dacă aș folosi o exprimare metaforică, se poate spune că Fundația acum, la 25 de ani, este o tânără matură, frumoasă, generoasă, care a dăruit celor din jur sentimente curate, bucurii și stări de suflet care să ne facă pe noi mai buni, mai generoși, a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad.

Programul evenimentelor aniversare începe sâmbătă, 12 septembrie, la Centrul Ecleziastic „Mitropolit Nicolae Colan”, unde va avea loc o întâlnire cu prima președintă a FMV, Stela Buda, care va vorbi despre „Începuturi”.

În sâmbăta următoare, respectiv 19 septembrie, Fundația „Mihai Viteazul” va fi sărbătorită în cadrul unei adunări festive, „Împreună de 25 de ani”, care va avea loc la Muzeul Spiritualității Românești (Catedrala Ortodoxă). Între surprizele pregătite pentru participanți se numără un moment literar susținut de prof. Luminița Cornea, Ligia Ghinea, Maria Stoica și Ion Șimota, urmat de un moment muzical asigurat de Ansamblul „Datina” din Zăbala, coordonat de Protopop preot Ioan Bercu.

Cei prezenți la eveniment se vor putea delecta cu o expoziție a materialelor promoționale folosite de Fundație de-a lungul timpului, precum și cu o cafea oferită de gazde la sediul FMV din incinta Casei cu Arcade.

Pentru începutul lunii octombrie, Fundația „Mihai Viteazul” a pregătit un Bal în programul căruia sunt cuprinse spectacole folclorice, dans pentru toate vârstele și un meniu diversificat, toate la un preț care va fi comunicat ulterior. Organizatorii le recomandă participanților să vină la Bal îmbrăcați în costum popular sau cel puțin cu un element vestimentar care alcătuiește costumul popular. Deși recomandată, ținuta nu este totuși obligatorie, mai presus fiind buna dispoziție și bucuria de a sărbători împreună.

Momentele artistice vor fi susținute de Ansamblul „Junii Covăsneni”, de Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului și de soliști vocali precum Ana Săndulea, Alexandra Bârlă, Mălina Boricean, Ana Maria Popica și Corina Răducan, la care se adaugă și binecunoscuta artistă Cora Munteanca.

Manifestările aniversare din acest an se bucură de sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, precum și de cel al altor persoane sau entități atașate de Fundație. „Nu putem decât să spunem că suntem onorați de aceasta, le mulțumim, întorcându-le cu drag respectul și iubirea, veghind în continuare ca „tânăra” noastră să-și păstreze nealterată credința în neamul românesc, să aibă puterea de a-l sluji în sensul cel mai curat cu putință, cât mai mult”, a mai spus Maria Peligrad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.