Funcţionarii Primăriei Sfântu-Gheorghe refuză concediile fără plată
[singlepic=303,400,200,,left]Primarul municipiului Sfântu Gheorghe este nemulţumit de rezultatele discuţiilor purtate cu sindicaliştii din Primărie pe subiectul concediilor fără plată impuse de Guvern. Antal Arpad şi-a exprimat dezacordul faţă de măsura de economisire găsită de către guvernanţi, care impune zece zile de concediu fără plată pentru fiecare bugatar până la finele anului şi este de părere că diminuarea programului de muncă la şapte ore pe zi ar fi o soluţie
Soluţiile oferite de primarul Antal Arpad s-au dovedit a nu fi pe placul sindicaliştilor
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe este nemulţumit de rezultatele discuţiilor purtate cu sindicaliştii din Primărie pe subiectul concediilor fără plată impuse de Guvern.
Antal Arpad şi-a exprimat dezacordul faţă de măsura de economisire găsită de către guvernanţi, care impune zece zile de concediu fără plată pentru fiecare bugatar până la finele anului şi este de părere că diminuarea programului de muncă la şapte ore pe zi ar fi o soluţie mult mai bună.
„Am făcut un calcul şi le-am propus ca din 1 septembrie, până la finele anului să se lucreze şapte ore pe zi în loc de opt, ceea ce nu ar perturba activitatea Primăriei. E adevărat, colegii mei ar trebui să depună un efort mai mare, să facă în şapte ore cât făceau în opt, dar, practic, activitatea ar merge înainte şi am economisi exact aceeaşi sumă. În plus, nu-i acelaşi lucru să primeşti salariul cu 12% mai puţin timp de patru luni sau să primeşti cu 50% mai puţin într-o lună. Cred că a fost o propunere decentă, colegială şi-mi pare rău că cei de la sindicate au respins-o, considerând iniţiativa Guvernului ca fiind neconstituţională“, a explicat Antal Arpad.
Primarul a mai spus că nu este de acord cu concedierile pe timp de criză, deoarece oamenii nu pot fi lăsaţi fără un salariu în această perioadă.
„Eu am spus foarte clar că nu voi semna Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în forma din acest an, pentru că sunt de părere că relaţia dintre primar şi sindicate trebuie să fie una constructivă, în care se poate negocia dacă intervin situaţii noi. În cazul în care nu negociem, mergem mai departe cu un CCM foarte strict”, a arătat Antal Arpad. Potrivit primarului, singura măsură de criză luată până acum în ceea ce-i priveşte pe angajaţii din Primărie a vizat reducerea sau sistarea sporurilor de dispozitiv, după caz.
Discuţii pe lege, nu pe proiect
Liderul sindicatului Nova Vita, Ferencz Tibor, sindicat la care sunt afiliaţi şi cei din Primăria Sfântu Gheorghe, consideră că salariile funcţionarilor sunt oricum prea mici şi că administraţia centrală nu ar trebui să se amestece în cea locală.
În ceea ce priveşte discuţiile cu primarul Antal Arpad, Ferenc Tibor a precizat că acestea nu au dus la niciun rezultat concret pentru că, până în prezent, nu există o legiferare a diminuării drepturilor salariaţilor.
„Desigur că nu suntem de acord cu reducerile salariale, dar în mod sigur vor mai exista discuţii pe această temă cu domnul primar Antal Arpad. Dacă nu am ajuns la un rezultat, este pentru că nu am dorit să producem vreo ilegalitate, căci reducerea orelor de lucru este deocamdată doar un proiect. Până nu apare o hotărâre în acest sens, nu putem decide, deoarece ar fi ilegal şi în cazul unui control am putea fi acţionaţi în judecată“, a explicat Ferenc Tibor. Acesta a mai precizat că în prezent se poartă discuţii pe tema situaţiei bugetarilor în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică, urmând ca în săptămâna ce urmează, discuţiile legate de concediul impus să fie reluate la nivel local, în cadrul Sindicatului Nova Vita, la care sunt afiliate mai multe primării din judeţul Covasna
Monica Rizea