ACTUALITATE 30 septembrie 2019

Fugarul Olosz Gergely, găsit în Ungaria de ziariștii de la Atlatszo

de Covasna Media | 1747 vizualizări

Procesul de extrădare a fostului deputat UDMR, reținut în martie de poliția ungară, ar urmă să înceapă în scurt timp

Fugarul Olosz Gergely, condamnat în decembrie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, așteaptă procesul de extrădare în județul Pesta din Ungaria, în proprietatea unui om de afaceri din Abony, dezvăluie portalul de investigații Atlatszo.

Fostul politician al UDMR a fugit în Ungaria după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. În momentul de față Olosz se află sub supraveghere, însă curând va avea loc procesul privind extrădarea lui.

În timpul vizitei noastre casa din Abony, în trecut frecventat de către Olosz, părea pustie. Imobilul situat pe una dintre străzile principale ale localității din Județul Pesta avea obloanele trase, soneria de la intrare nu funcționa, dar poarta a fost larg deschisă, curtea destul de neîngrijită fiind liber accesibilă.

Conform plăcilor de la intrare, casa este sediul unei serii de firme. Proprietarul acestora este întreprinzătorul Olivér Halasi iar în partea dinspre stradă a casei se află și un Magazin Național de Tutun (începând cu anul 2011, în Ungaria vânzarea produselor de tutun se află complet sub controlul statului, comercializarea acestora se realizează exclusiv în Magazinele Naționale de Tutun).

Halasi este foarte activ pe Facebook, profilul său fiind plin cu postări de campanie ale partidelor de guvernământ Fidesz şi KDNP. L-am contactat cu câteva întrebări, dar nu ne-a răspuns.

Am primit informațiile despre locul de ședere al lui Olosz de la un cititor, care ne-a trimis și câteva fotografii. Pe una dintre acestea, se recunoaște clar figura lui Gergely Olosz, stând lângă un Audi negru, cu număr de înmatriculare din Județul Covasna. Într-o altă fotografie același Audi este parcat în Abony, în curtea imobilului de pe Strada Vasút, nr. 38.

„Domnul Olosz venea zilnic la birou” – a confirmat un vecin din Abony, care ne-a spus de asemenea că Olosz nu era doar un musafir, ci părea să lucreze acolo. Însă pe parcursul ultimei luni, politicianul-antreprenor din Transilvania apărea tot mai rar în preajma imobilului din Abony.

De altfel, Abony se află în Județul Pesta, așadar nu există semne care ar indica faptul că Olosz ar fi încălcat condițiile ordonate de către tribunalul din Budapesta în legătură cu executarea supravegherii lui provizorii, și anume că el nu poate părăsi teritoriul administrativ al capitalei, respectiv al Județului Pesta.

Ultima apariție publică a politicianul-antreprenor a avut loc în noiembrie 2018, la slujba de resfințire a bisericii reformate din Zagon. Cu toate că tocmai aștepta pronunțarea sentinței în procesul lui într-un caz de corupție, Olosz a stat în primul rând în biserică, alături de vicepremierul maghiar Zsolt Semjén și de deputatul UDMR Árpád Márton.

În data de 20 decembrie 2018, Gergely Olosz a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. De asemenea, s-a ordonat confiscarea a 384 de mii de euro și a 400 de mii de lei de la Gergely Olosz, precum și punerea sub sechestru a completei averi. În 27 decembrie s-a emis un ordin european de reținere pe numele lui.

În acel moment însă politicianul-antreprenor nu se mai afla în țară. Relația lui foarte bună cu președintele KDNP Zsolt Semjén a fost o informație arhicunoscută, pe baza căreia mulți au suspectat că Olosz ar fi fugit în Ungaria. Această presupunere s-a și dovedit corespunzătoare faptelor: poliția din Ungaria l-a reținut pe fugar în data de 13 martie 2019.

Citește integral pe Atlatszo.ro

Sursa: g4media.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.