Fuego – omagiu lui Grigore Vieru de Ziua Naţională a României la Covasna
În „Staţiunea Inimii” a fost sărbătoare de Ziua Naţională a României. Spectacolul lui Fuego a unit pentru două ore malurile Prutului, Covasna (români şi maghiari), Sfântu Gheorghe, Barcani, Braşov, Bucureşti şi Basarabia fiind reprezentate în sala Centrului Cultural Covasna de spectatori care „iubesc viaţa până la lacrimi”, de spectatori care au dorit să evadeze, prin intermediul artei, dăruită cu profesionalism şi suflet românesc, într-un spaţiu şi un timp al iubirii de patrie, de mamă, de frate, de natură, de Dumnezeu.
Mulţumim spectatorilor care au ales să-şi sărbătorească Ziua Unirii, într-un număr atât de mare, cu Fuego, omagiindu-l pe Grigore Vieru, „lacrima lui Eminescu”, pe pământ basarabean.
Mulţumim sponsorilor de „patru stele” ai acestui spectacol extraordinar, SC Turism Covasna SA şi Hotelului Clermont, care au completat contribuţia de 5.000 de lei a Consiliului Local al oraşului Covasna.
Îi mulţumim lui Fuego pentru dăruirea cu care a cântat, a recitat şi ne-a transmis acele cuvinte pe care, pe unele, le ştiam, pe altele nu le găseam, dar care, pe toate, le-am aflat în versurile lui Vieru. Profesionist, atent la detalii, actor care transmite, interpret cu voce caldă care atinge sufletele sensibile, Fuego a împărţit în sală „mărul din Scriptură”, ne-a spus că merităm doina, ne-a citit „Scrisoare din Basarabia” şi ne-a adus vocea lui Vieru cântând „Floare micşunea”. Sala a cântat cu Fuego „melancolie, melancolie”, „casa părintească nu se vinde”, „veniţi acasă”, „Basarabie frumoasă”.
Ne-am bucurat de Vieru, prin Fuego, iar Fuego a fost impresionat de publicul covăsnean. Pe pagina lui de socializare artistul şi-a dezvăluit deja impresiile!
Credem că fiecare dintre dvs. a văzut prin ţară inscripţia „Basarabia – pămant românesc” sau „Basarabia e România”. Asociaţia Oraşelor din România a trimis şi la Covasna câteva tricouri cu acest mesaj unionist, pe care le-am împărţit în sală pentru viitorii voluntari covăsneni ai mişcării unioniste: unul pentru Şcoala Avram Iancu, unul pentru Liceul Korosi Csoma Sandor şi unul pentru preotul ortodox Ovidiu Măciucă.
Bucureştiul şi Chişinăul vorbesc în mod deschis despre Unirea Republicii Moldova cu România. Să credem şi să sperăm! Sperăm, de asemenea, că guvernanţii se vor gândi la edificarea unui monument impresionant, la Alba Iulia, până în 2018, dedicat Unirii şi Reunirii!
Primarul oraşului Covasna a promis că va aduce la îndeplinire cât mai curând Hotărârea Consiliului Local de înfrăţire a oraşului Covasna cu oraşul Călăraşi din Republica Moldova, urmând să stabilească cu Primarul din Călăraşi data şi locul întâlnirii în vederea semnării Convenţiei de Înfrăţire. În ceea ce priveşte oraşul Cahul din Republica Moldova aşteptăm răspunsul lor favorabil la intenţia noastră de înfrăţire.
Miercuri am cules câteva impresii ale spectatorilor covăsneni cu privire la iniţiativa organizatorilor de a-l omagia pe Vieru, la Covasna, de Ziua Naţională a României, cu Fuego. Toţi spectatorii au folosit cuvinte la superlativ, unii apreciind că a fost cel mai reuşit spectacol din Covasna în ultimii cinci ani. Tot miercuri, la Baza de tratament în care lucrez s-a difuzat, ca meloterapie, muzica lui Fuego, pe versurile lui Grigore Vieru.
Proiectul nostru pentru viitor este Tudor Gheorghe la Covasna şi o comedie cu Horaţiu Mălăele.
Consilier local, dr. Nicolae Enea