ACTUALITATE 7 ianuarie 2018

FOTO Zeci de întorsureni s-au avântat în apele râului Buzău de Bobotează

de Observatorul de Covasna | 2100 vizualizări

Obiceiul este unul respectat cu sfințenie, an de an, la Întorsura Buzăului

Sub ochii a sute de persoane și îndemnați de vremea frumoasă de afară, aproximativ 30 de tineri din zona Întorsurii Buzăului au sărit în apele râului Buzăului în ziua de Bobotează pentru a prinde Crucea aruncată de preot.

Fără greșeală, anual de Bobotează sute de întorsureni se reunesc pe malul râului Buzău în zona Camping din oraș pentru a asista la slujba de sfințire a apelor acestui râu. Anul acesta, îndemnați de gradele cu plus din termometre, neobișnuite pentru această perioadă din an, aproximativ 30 de tineri „căliți” de Polul Frigului din România, un număr de două ori mai mare decât anul trecut, au sărit în apele curgătoare ale râului ca să recupereze Crucea de lemn aruncată de preot.

Datina spune că atât cel care o găsește și cât și cei care au curaj să sară în apă la început de ianuarie vor fi păziți de boli și necazuri tot restul anului.

„Preoţii spun că Aghiasma Mare, apa sfințită de Bobotează, este bună pentru „tămăduire sufletească şi trupească” şi poate fi băută, conform canoanelor bisericeşti, doar în următoarele opt zile de la sfinţire, iar în restul anului „numai în caz de mare necaz”, la îndemnul duhovnicului şi numai de către persoanele care au ţinut post”, arată Agerpres.

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.