ACTUALITATE 23 iunie 2019

FOTO Sute de covăsneni au celebrat Ziua Universală a Iei

de Daniela Luca | 1335 vizualizări

Evenimentul a ajuns la a șaptea ediție

Reuniți de dragostea pentru portul românesc, covăsnenii au sărbătorit duminică, 23 iunie, Ziua Universală a Iei, bluza tradițională românească. Astfel, în Poiana Nedeii din Valea Zânelor, a răsunat muzica populară, iar cămașa din pânză cu broderii impresionante a fost în centrul atenției.

Pentru al șaptelea an consecutiv, ia a fost celebrată cum se cuvine în Covasna, prin cântec, joc și voie bună. Încă de la intrarea în poiană, atmosfera de sărbătoare te învăluia și te conducea spre sufletul sărbătorii, acolo unde, pe scena înconjurată de sute de oameni, urcau rând pe rând diverși interpreți și dansatori. Alături de ie, duminică a fost sărbătorit și un alt simbol important al românismului – Tricolorul.

Participanții, fie că erau covăsneni sau turiști veniți în stațiune, purtau cu mândrie prețioasele bluze românești, cusute cu motive și simboluri din diferite părți ale țării.

 „Ce reprezintă pentru mine ia? E totul. Cu ea nu mi-e frig. Când vorbesc de ie, de tricolor, am emoții întotdeauna. Le păstrez, am o mică colecție de ii. Cântând și dansând în ansambluri profesioniste, am adunat câteva, iar cea mai veche are vreo 50 și ceva de ani. (...) Ia trebuie păstrată la un loc de cinste, eu m-aș îmbrăca în fiecare zi cu ea. E lucru mare că s-a ajuns să se sărbătorească o astfel de zi, Ziua Iei și a Tricolorului”, ne-a spus rapsodul popular din Vâlcele, George Negrea.

Ca tradiția portului popular să aibă continuitate, tinerii ar trebui în primul rând să-l îndrăgească, pentru că restul vine de la sine, spune George Negrea.

Pe lângă programul artistic, cei prezenți puteau admira și cumpăra produse tradiționale la târgul  meșteșugarilor. Printre obiectele expuse se găseau și sărbătoritele zilei de duminică – iile. Cei care încă nu au una, sau doreau să mai adauge o ie la colecție, puteau opta pentru bluzele brodate cu grijă de femeile din zonă.

În timp ce priveam expoziția de fotografii vechi înfățișând voineșteni în costume populare, câțiva dintre participanți ne-au spus cu mândrie că în acele poze sunt părinții sau bunici lor.

Astfel, fiecare ie reprezintă o matrice culturală și poate să spună o poveste, iar acest lucru ne-a fost demonstrat încă odată duminică, în stațiunea Covasna, acolo unde păstrătorii de tradiții s-au adunat cu mic și cu mare.

 „Vrem să arătăm lumii că suntem mândre că suntem românce și purtăm cu bucurie în suflet această minunată operă de artă. Ia aceasta am primit-o de la o vecină și are în jur de o sută de ani. O îndrăgesc mult”, ne-a spus Alexia, o tânără din Covasna.

Răzvan, un tânăr covăsnean, ne-a spus că pentru el ia întotdeauna se asociază cu o sărbătoare.

„Cel puțin eu de când am fost mic copil am fost învățat că la orice sărbătoare trebuie să fiu îmbrăcat în costum național. Așa a fost din moși-strămoși și atunci vreau să duc tradiția asta mai departe și asta facem astăzi. Părinții noștri cât au putut ne-au făcut să înțelegem ce reprezintă ia pentru noi, ca popor, ne-au făcut să ne placă, iar acum noi vom face același lucru”, ne-a împărtășit Răzvan.

Întreaga ei viață a fost definită de ie, ne-a mărturisit o  doamnă de aproape 90 de ani.  

„Ia înseamnă tradiție. Este ceva ce ne leagă și ne deosebește de alții. Costumul nostru național este extraordinar. Eu cunosc diferite costume naționale, dar al nostru e cel mai frumos. Fiecare motiv de pe o ie transmite un anumit mesaj. Eu sunt născută în 1930 și am fost îmbrăcată în ie de când aveam doar câteva luni. De atunci respect tradițiile. Am fost crescută într-o armonie extraordinară și de aceea acum pot să mă bucur de bătrânețe. Îmi pare rău când nu se respectă tradiția, pentru că prin tradiție te deosebești de ceilalți”, ne-a spus doamna de pe a cărei față nu mai dispărea zâmbetul amintirilor tinereții.

Organizatorii au precizat că și în anii trecuți sărbătoarea iei a adunat în jurul ei multă lume, însă anul acesta, în ciuda ploii care i-a speriat puțin la începutul evenimentului, numărul participanților a crescut.

De Ziua Universală a Iei, la Covasna au concertat Ciprian Roman și Cristian Fodor, artiști consacrați din țară, dar și îndrăgiții artiști locali precum ansamblul de dansuri populare Junii Covăsneni, ansamblul Românașul, corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, nou-formatul cor bărbătesc din Voinești, dar și soliștii Ana Sandulea, Tudor Mircea, Alina Oană, Daria Muntean și Sânziana Mircea.

Importanța acestei zile este dată așadar de nevoia oamenilor de a se întoarce la origini, de dorința de a transmite mai departe frumusețea simbolului identității și creativității spațiului românesc care dăinuie din timpuri străvechi.

Inițiativa de a sărbători ia a luat naștere în 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment internațional. Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.

Evenimentul de duminică a fost organizat de Asociația GRIT cu sprijinul orașului Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.