ACTUALITATE 12 august 2015

Fostul primar Albert Álmos a încetat din viaţă

de Covasna Media | 538 vizualizări

Cu durere nemărginită în suflete am luat la cunoştinţă că în ziua de 11 august 2015, s-a stins din viaţă, după o lungă suferinţă, Albert Álmos, fostul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, primul conducător al urbei ales liber după revoluția din 1989, cel care a îndeplinit această funcţie în perioada 1992-2008. Moartea sa este o mare pierdere nu numai pentru familia îndoliată, ci şi pentru întreaga comunitate. În persoana lui am pierdut un conducător activ care a fost şi un om blând. Stingerea din viaţă a lui Albert Álmos reprezintă o mare pierdere pentru oraşul Sfântu Gheorghe.

Albert Álmos s-a născut la 25 mai 1954 în oraşul Sfântu Gheorghe. A urmat studiile la Colegiul „Székely Mikó”. Diploma de inginer a obţinut-o la Universitatea Tehnică din Braşov, în 1979. A lucrat la ISAMA Sf. Gheorghe până în primăvara anului 1992, când a fost ales primar al oraşului. În perioada 2008-2012 a activat ca senator UDMR.

După stingerea pasiunilor revoluţionare, el a fost cel căruia i-a revenit sarcina de a organiza şi a transforma sistemul instituţional al primăriei, sarcină pe care a realizat-o printr-o muncă tenace și temeinică. El a participat la organizarea vieţii comunitare încă din timpul primului mandat al său, a fost prezent în viaţa politică a comunităţii maghiare din judeţul Covasna, şi-a asumat un rol activ în conducerea organizaţiilor locale şi judeţene ale UDMR, urmând ca, după terminarea mandatului de primar, să își asume un mandat de senator, în perioada 2008-2012.

Printre importantele sale realizări se numără dobândirea pentru oraşul Sfântu Gheorghe a dreptului de proprietate asupra Casei cu Arcade, precum şi restaurarea acesteia, lansarea programului de reabilitarea termică a blocurilor, construirea Sălii sporturilor din strada Vânătorilor, precum şi modernizarea pistei de alergare în aer liber. Pe timpul exercitării mandatului de primar, a depus eforturi pentru dezvoltarea unei reţele de cooperare care să faciliteze cooperarea cu biserici şi organizaţii neguvernamentale şi care funcţionează şi astăzi.

Foştii colegi îşi amintesc cu drag de cel care a fost Albert Álmos, un conducător înţelegător şi omenos. El s-a dedicat întru totul îndeplinirii atribuţiilor funcţiei de primar, depăşind obstacolele acesteia cu mult calm şi răbdare. Deciziile le-a luat cu multă prudenţă, pe baza unor informaţii certe şi cu responsabilitatea omului care îşi iubeşte casa. A dovedit tot timpul îndrăzneală şi fermitate în slujirea intereselor oraşului Sfântu Gheorghe, în ciuda oricărei rezistenţe întâmpinate.

Cei care doresc să-și prezinte ultimul omagiu sunt așteptați joi, 13 august 2015, la ora 14 în foaierul Teatrului „Tamási Áron”. Mesajele de condoleanțe pot fi exprimate familiei îndoliate începând cu ora 13.

Memoria lui va fi etern păstrată de către orașul Sfântu Gheorghe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

(Biroul de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Dani, 13 august 2015
Aveți dreptate
Dani, 13 august 2015
Aveți perfecta dreptate
lili, 13 august 2015
Nu stiu despre ce "tinuta" vorbiti, dar stiu ca a lasat in urma dupa 16 ani de mandat in fruntea orasului, numai saracie si somaj, au fost 16 ani pierduti pentru oamenii din judet... Va puteti citeste integral
Kwiatkowski, 13 august 2015
De data asta ma abtin.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l primeasca in imparatia sa.
stelian, 13 august 2015
L-am cunoscut personal, a fost un om de o inalta tinuta. Dumnezeu sa-l odihneasca!
lili, 13 august 2015
Despre morti numai de bine, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,, Dar, mi-amintesc bine cum toti cei pe care-i cunosc au rasuflat usurati cand nu a mai fost ales, pentru ca nu a facut nimic pentru citeste integral
Adrian, 13 august 2015
Intr-adevar a reusit sa tina orasul la nivelul lui '89, dupa revolutie. Timp de 12 ani cat a fost primar, Sfantu Gheorghe nu a simtit tranzitia...la propriu. S-au ridicat in acelasi timp doua case citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.