ACTUALITATE 10 septembrie 2009

Forumul Civic propune ca steagul de pe turla Primariei Sfantu Gheorghe sa fie „monument istoric”

de Covasna Media | 934 vizualizări
[singlepic=296,400,200,,left]Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita (FCRCH) doreşte ca drapelului României de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să-i fie dat statutul de monument istoric, în amintirea ostaşilor români care au luptat în cel de-al doilea război mondial pentru oraşul Sfântu Gheorghe, primul oraş eliberat din Ardealul de Nord. Preşedintele Forumului a declarat că va propune trecerea drapelului de pe turla Primăriei în

Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita (FCRCH) doreşte ca drapelului României de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să-i fie dat statutul de monument istoric, în amintirea ostaşilor români care au luptat în cel de-al doilea război mondial pentru oraşul Sfântu Gheorghe, primul oraş eliberat din Ardealul de Nord.

Preşedintele Forumului a declarat că va propune trecerea drapelului de pe turla Primăriei în categoria monumentelor istorice, pentru a marca însemnătatea pătrunderii trupelor române pe teritoriul ocupat de hortyşti şi eliberarea acestuia.

„Steagul de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe este un simbol sfânt, nu doar al nostru, ci al ţării, deoarece a fost arborat pe 8 spetembrie 1944, de ostaşii români, ca semn al eliberării primului oraş din Ardealul de Nord de sub ocupaţia hortysto-hitleristă şi simbolizează demnitatea naţională, un moment istoric deosebit de important şi sacrificiul suprem al ostaşilor români”, a explicat liderul Forumului.

Preşedintele FCRHC a adăugat că, sub protecţia statutului de monument istoric, drapelul de pe turla Primăriei va avea siguranţa dăinuirii, îngrijirii şi protecţiei, arătând că Forumul va face demersuri, în mod oficial, la toate autorităţile competente pentru declararea drapelului de pe turla Primăriei ca monument istoric.

Un alt demers legat de istoria municipiului Sfântu Gheorghe îl reprezintă realizarea unui monument dedicat generalului Armatei Române, Grigore Bălan, care şi-a dat viaţa pentru eliberarea de sub ocupaţia străină a oraşului Sfântu Gheorghe, în septembrie 1944. Membrii FCRCH au convenit, totodată, că bustul generalului Grigore Bălan, aflat în prezent la Cercul Militar din Sfântu Gheorghe, trebuie adus în spaţiul public.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.