Forumul Civic al Românilor cere partidelor să-şi revizuiască „politica de cadre” şi să propună candidaţi credibili
Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a lansat marţi un apel public către formaţiunile politice prin care solicită nominalizarea unor candidaţi credibili la alegerile parlamentare din luna decembrie şi eliminarea celor corupţi şi compromişi.
Conducerea Forumului cere ca pe liste să nu se mai regăsească parlamentari sau demnitari care „nu s-au implicat în proiecte şi nici în susţinerea cauzei naţionale şi a comunităţii din care provin” şi să propună „persoane credibile, cu dragoste de ţară, adevăraţi profesionişti recunoscuţi de comunităţile din care provin, cu spirit de sacrificiu şi dăruire”.
„Cerem celor două forţe politice, PSD şi PNL, dar şi celorlalte, să îşi revizuiască fundamental politica de cadre, renunţând fără regrete la cei de la care ne-am aşteptat să facă ceva, dar care au dovedit lipsă de curaj şi obedienţă în faţa UDMR, conducerea partidelor urmând să promoveze adevărate valori, inclusiv prin propunerea pe listele electorale a unor personalităţi din societatea civilă”, se arată în document.
Totodată, conducerea Forumului Civic solicită partidelor şi candidaţilor ca în programele electorale să includă proiecte legislative şi guvernamentale care să aibă în vedere cu prioritate prezervarea şi conservarea istoriei naţionale şi a identităţii naţionale româneşti, educaţia, sprijinirea comunităţilor româneşti minoritare numeric din Covasna, Harghita şi Mureş, protejarea avuţiei naţionale, revizuirea şi oprirea retrocedărilor ilegale de păduri, terenuri agricole şi clădiri publice şi dezvoltarea unei 'ofensive diplomatice pozitive' în raport cu instituţiile internaţionale şi statele care desfăşoară 'acţiuni de propagandă ostilă' împotriva României.
„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care nu este o organizaţie politică, reunind şi membri din toate partidele politice româneşti, nu poate rămâne indiferent la ce se întâmplă în ţară şi în străinătate, în probleme în care românii sunt vizaţi direct, şi de aceea cere ca solicitările de mai sus să fie abordate în mod responsabil de către formaţiunile politice, în măsura în care acestea trebuie să acţioneze determinat pentru dezvoltarea societăţii româneşti”, se arată în apelul semnat de preşedintele Forumului, prof. univ. emerit dr. Ioan Sabău-Pop.
Forumul Civic a fost fondat în anul 2005 de un grup de intelectuali, cu scopul de a contribui la păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor, şi reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din cele trei judeţe.