ACTUALITATE 2 iulie 2012

Forum pe tema multilingvismului pentru primarii din Covasna

de Covasna Media | 60 vizualizări

Prefectul crede că este necesar ca primarilor să li se explice prevederile legale în privința desfășurării unor acțiuni și evenimente finanțate pe bani publici.

Primarii din județul Covasna vor fi convocați la un forum pe tema multilingvismului de către prefectul Codrin Munteanu, pentru a evita pe viitor acțiunile finanțate din bani publici care se desfășoară doar în limba maghiară.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că este necesar ca primarilor din județ să li se explice prevederile legale în privința desfășurării unor acțiuni și evenimente finanțate pe bani publici. Codrin Munteanu a explicat că inițiativa se impune ca urmare a faptului că există numeroase acțiuni organizate de către autoritățile locale sau cu participarea acestora și implicit cu finanțare din bani publici care se desfășoară doar în limba maghiară, ceea ce nu doar că nu este corect ci este și discriminatoriu.

„Un exemplu în acest sens am din orașul Covasna, unde la cinematograful orașului a rulat săptămâna trecută filmul de desene animate Shrek; deși afișele de reclamă au fost tipărite bilingv – în română și maghiară, filmul în sine a fost titrat doar în limba maghiară.

Am fost abordat de oameni de acolo care mi-au spus că în primele zece minute toţi românii au ieşit din sală. Nu este normal să fie așa, era normal ca și filmul să fie titrat bilingv, nu doar afișele tipărite bilingv; soluții sigur se găseau pentru a mulțumi pe toată lumea, pentru a face lucrurile corect. Dar nu s-a procedat aș, iar românii care au intrat la film și au ieșit după zece minute s-au simțit pur și simplu umiliți”, a declarat Codrin Munteanu, care a arătat că urmează să inventarieze toate situațiile de acest gen și să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în cazul în care autoritățile locale vor continua să se implice în organizarea acțiunilor de acest gen.

Potrivit prefectului, absolut toate evenimentele organizate pe bani publici trebuie să aibă adresare către toți cetățenii județului, atât în limba română cât și maghiară – inclusiv apropiatul turneu hipic Galopiada Secuiască, pe care îl vor organiza Primăria Sfântu- Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, la Moacşa.

„Trebuie să avem grijă ca manifestările organizate din bani publici să se adreseze tuturor locuitorilor judeţului, dacă ne dorim o conviețuire armonioasă (...). Treaba autorităților locale este să se ocupe de administrația publică (...). Acțiunile publice nu trebuie să umilească pe nimeni, nu putem trăi în două lumi paralele. Un ONG poate să facă manifestarea în ce limbă vrea, dar dacă e vorba de bani publici atunci trebuie să fie pentru toţi cetăţenii, pentru că orice excludere înseamnă discriminare, iar cetățenii trebuie să fie egali în fața legilor și a autorităților publice, așa cum prevede Constituția”, a mai explicat prefectul.

În ceea ce privește incidentul din oraşul Covasna, primarul Lőrincz Zsigmond a confirmat faptul că filmul a fost titrat doar în limba maghiară, dar a subliniat că sala aparține Primăriei, dar este dată în chirie către un agent economic care rulează acolo filme.

„Teoretic, prefectul are dreptate, dar practic nu prea – pentru că nu Primăria rulează filme ci un agent economic din Târgu-Secuiesc, către care noi am închiriat spațiul noului cinematograf”, a spus Lőrincz Zsigmond.

Primarul orașului Covasna a menționat că va purta discuții cu reprezentanții firmei pentru a rezolva problema, astfel încât și comunitatea românească și cea maghiară să aibă acces egal la cinematograf.

(www.monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 3 iulie 2012
Autoritatile locale vor zice mereu ca sunt cazuri izolate,ca vor lua masuri sa nu se mai intample,insa de aproape 20 ani tot acelasi lucru se intampla,peste tot sunt romani discriminati.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.