ACTUALITATE 27 februarie 2014

Formarea unei noi generaţii de „curioşi”

de Covasna Media | 1246 vizualizări

Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au participat la un Masterclass Internaţional de Fizică Modernă în Italia

În perioada 10-14 Februarie 2014 s-a desfăşurat la institutul de fizică Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Frascati, Roma, a patra ediţie a unui Masterclass Internaţional cu titlul “Physics în the 21st Century” (Fizică în Secolul 21) pentru elevi de la licee din întreaga Europă. În cadrul acestei activităţi au fost ţinute cursuri de Fizică Modernă, în limba engleză, de către cercetători care lucrează atât la Frascati cât şi în alte institute de cercetare din Europa şi au fost efectuate diverse experimente.

Participanţii la curs au putut afla care este situaţia la ora actuală în Fizica Modernă, cu detalii despre bazele fizicii moderne: Modelul Standard al fizicii particulelor elementare, cosmologie, mecanică cuantică, dar şi despre detectoarele de particule, noile tehnici de accelerare sau laboratoarele de cercetare subterane. Elevilor le-au fost prezentate noţiuni legate de structura atomilor, ajungând până la quarci, expansiunea Universului, dar şi misterele cu care ne înfruntăm la ora actuală, precum materia şi energia întunecată. Au fost prezentate şi exemple ale aplicaţiilor Fizicii Moderne în viaţa de zi cu zi: în medicină, artă, comunicaţii sau investigaţii în criminalistică.

Două dintre zilele Masterclass-ului au fost dedicate experimentelor: exemplificarea detectării undelor gravitaţionale, noţiuni de electromagnetism, efectul fotoelectric şi folosirea radiaţiei de sincrotron, în cadrul cărora participanţii au putut vedea cum se desfăşoară un experiment şi care pot fi problemele cu care se confruntă un cercetător. Menţionăm cu acest prilej că cercetarea în domeniul undelor gravitaţionale este o cercetare de frontieră, deoarece până în prezent nimeni nu a detectat aceste unde în mod direct.

Au luat parte la acest eveniment 52 de elevi din diverse licee din Italia, Danemarca, Belgia, Bosnia-Herţegovina şi România. Cei trei elevi români, Tudor Antonio Barbu, Rareş Liviu Onofrei şi Vlad Nicolae Şandru sunt elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Elevii români au fost însoţiţi în această aventură de către profesoara Luminiţa Costea, director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Elevii români au avut posibilitatea de a afla mai multe despre Fizică Modernă, de a cunoaşte cercetătorii şi a interacţiona cu ei, precum şi de a avea un schimb de experienţă cu elevii din alte ţări. Participarea elevilor români la acest Masterclass a fost posibilă datorită sponsorizării oferite de către firmă ARCON din Sfântu Gheorghe, care a sprijinit şi în alţi ani elevii Colegiului Naţional Mihai Viteazul pentru a participa la această experienţă unică pentru ei.

Mai multe informaţii legate de desfăşurarea acestui Masterclass se găsesc la: http://www.lnf.infn.it/edu/stagelnf/2014/international-masterclass/

Având în vedere succesul acestei ediţii, pentru anul viitor organizatorii intenţionează să organizeze o nouă ediţie. Bineînţeles, elevii din România sunt aşteptaţi din nou cu nerăbdare, ei având în sufletul organizatorilor un loc aparte.

Articol scris de Cătălina Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Floare Cucolt, 31 martie 2014
Foarte tari acesti curiosi. Felicitari !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.