ACTUALITATE 17 august 2010

Fluturaș, nu mai ai aripioare…

de Covasna Media | 502 vizualizări
Am luat pulsul bugetarilor covăsneni puși faţă în faţă cu primele salarii reduse cu 25% Luna august nu a adus numai concedii în fața televizorului, ci și salarii scăzute. În fața fluturașilor de salarii cu 25% mai mici, bugetarii s-au descurajat și mai mult și au intrat de tot în depresie, dacă mai era cazul. În fața unor salarii de nici 500 de lei, mulți iau astfel în calcul plecarea peste mări și țări, în timp ce alții strâng cureaua și se gândesc cu groază la perioada de toamnă - iarnă. Am întrebat și noi câțiva bugetari, din cei cu salarii mici spre modice, nu din cei care și după micșorarea salarială o pot duce bine, iar previziunile lor nu sunt deloc încurajatoare.

Am luat pulsul bugetarilor covăsneni puși faţă în faţă cu primele salarii reduse cu 25%

Luna august nu a adus numai concedii în fața televizorului, ci și salarii scăzute. În fața fluturașilor de salarii cu 25% mai mici, bugetarii s-au descurajat și mai mult și au intrat de tot în depresie, dacă mai era cazul.

În fața unor salarii de nici 500 de lei, mulți iau astfel în calcul plecarea peste mări și țări, în timp ce alții strâng cureaua și se gândesc cu groază la perioada de toamnă - iarnă.

Am întrebat și noi câțiva bugetari, din cei cu salarii mici spre modice, nu din cei care și după micșorarea salarială o pot duce bine, iar previziunile lor nu sunt deloc încurajatoare.

„Ca tânăr reîntors în zona Covasnei am crezut că pot face ceva aici, dar salariul redus și lipsa oricărei perspective și alternative te fac să te întrebi dacă ai luat decizia bună. Cu siguranță nu poți supravieţui cu 600 lei, având o chirie de plătit și alte utilități obligatorii, nu vorbim de mofturi tip concedii, cinema etc”, spune Ioana (30 de ani), din Sfântu-Gheorghe.

Varianta străinătății, deși până acum mereu amânată, începe parcă să prindă contur în mintea unor bugetari care parcă ar fi preferat să realizeze ceva acasă, aproape de familie și prieteni.

„Am avut și am în continuare șansa să plec în străinătate, până când nu am un copil care să mă lege de casă. Totuși, încep să mă gândesc dacă se poate să ai un copil în această perioadă, când din salariul de bugetar nici înainte nu te descurcai prea bine, și mă mai gândesc și la faptul că am colegi care au copii și care au salariul mai mic decât al meu, și nu îmi dau seama cum vor trăi de acum încolo. Spre deosebire de ei, eu cel puțin am șansa de a pleca într-o țară străină, să muncesc ca îngrijitor cu 2 facultăți absolvite în România , și probabil va trebui să o fac, deși m-am născut aici, am crescut aici și tot aici îmi imaginam că îmi voi trăi viața, acasă la mine”, spune și Andrea (27 de ani).

Cei mai îngrijorați sunt bugetarii cu rate, care se gândesc fie cum să le micșoreze, fie s-au resemnat și spun că le vor plăti când vor avea, adică nu prea curând.

„Cum să nu te afecteze când vin băncile peste tine și nu îți dau niciun răgaz?! Nici nu-i interesează. Până la iarnă o să fie cât de cât, dar la iarnă o să fie dezastru. Va fi prăpăd, nimeni nu o să își mai plătească băncile etc. Din ce o să plăteasca oamenii întreținerea cu 1.000 de lei salariu? Cu întreţinerea și mâncarea ajungi la peste 700 de lei. Cine are o rată, ceva, ce face ? Se spânzură sau moare de foame?!” spune Andras (40 de ani).

Hai acasă, fugi de acasă!

În administraţie, salariile reduse cu 25% au venit odată cu noile organigrame - urmare a reducerilor de personal impuse autorităţilor locale de către Guvern. Astfel, unii nu doar că şi-au văzut salariile micşorate ci au mai şi aflat că, în scurtă vreme, nu vor mai avea nici acel loc de muncă ce oferea o minimă siguranţă.

„Ultimul fluturaş primit indică un salariu de 523 de lei în mână, iar de la 1 octombrie voi fi şomer. Habar nu am cum mă voi descurca - cu 500 de lei nu pot decât să-mi plătesc factura la telefon şi să-mi cumpăr de mâncare, deci nu mai vorbim de utilităţi, haine, vacanţă sau ieşit în oraş - în condiţiile în care am doar 30 de ani. De economii sau ceva de genul acesta nici nu poate fi vorba. Prin urmare, dacă în Sfântu-Gheorghe există un program al Primăriei, mult-anunţat şi lăudat - „Hai acasă!”, eu voi lansa programul „Pleacă de acasă!”, deoarece oraşul meu natal nu-mi poate oferi nimic, doar nouă luni de şomaj, chiar dacă m-am străduit să acumulez cunoştinţe şi să am studii superioare”, spune o angajată a Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, care a primit înştiinţarea restructurării postului.

În învăţământ nici până acum salariile nu erau mai motivante, aşa că odată cu reducerea, tot mai mulţi profesori şi educatori se gândesc la alternative… deocamdată inexistente.

„Aveam un salariu de 1.000 de lei, acum am 700 de lei, după 11 ani de muncă şi o rată lunară de 300 de lei la creditul pentru apartament. Plus un copil de crescut. Am colegi începători cu 700 de lei, care acum ajung la 400 de lei salariu lunar. Prin urmare, mă gândesc tot mai mult că nu are nici un rost să faci şcoală - cinci ani de liceu, plus facultate, pentru că oricum nimeni nu apreciază nimic. Valorile sunt pe dos şi dacă ai curajul să spui ceva eşti catalogat ca fiind rebel, nebun sau fraier”, ne-a spus Anca (31 de ani), educator.

Nici tinerele mame nu au scăpat de reducerea veniturilor, chiar dacă acestea au fost tăiate cu 15% şi nu cu 25%. În plus, în acest caz sunt afectate atât mamele bugetare cât şi cele din sistemul privat.

„Am primit indemnizaţia pentru mame cu 200 de lei mai puţin. Nu mi se pare absolut deloc corect - eu am lucrat şi mi-am plătit contribuţiile la timp, e dreptul meu să primesc 85% din salariu. Cred că aceste cazuri ar putea fi acţionate şi în instanţă, nu se face aşa ceva, e revoltător. Nu ştiu cum ne vom descurca - soţul meu fiind bugetar, dar veniturile noastre au scăzut acum cu 600 de lei, în condiţiile în care avem rate la apartament şi un copil mic de crescut. Practic, nu ne vom mai permite nimic şi nici nu cred că bugetul ţării îşi va reveni pe sacrificiul celor mulţi şi săraci”, spune Roxana Suciu, o mămică de 29 de ani.

Ana Sidon, Monica Vajna

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 17 august 2010
Trist. Bine camai ai cui lua puls. După ce se termiă şomaju ce vor face, mai e oare loc în Spania?
reluc, 17 august 2010
asta cu programul Pleaca de acasa e cel mai tare .
feri, 17 august 2010
Salariul unui funcţionar public începător este în jur de 600-700 lei, a rămas acum cu doar 450-500 de lei şi nici aceşti bani nu sunt siguri deoarece se fac reduceri de personal. Dacă facem un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.