Fisurile sistemului public, analizate alături de AID
La Prefectura Covasna a avut loc o întâlnire cu o delegaţie a Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei
Mai mulţi reprezentanţi din administraţie publică, sănătate, poliţie, învăţământ, jandarmerie şi servicii de control financiar au participat ieri la o întâlnire cu o delegaţie a conducerii Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID) ce a avut loc la Prefectura Covasna, în scoul promovării integrităţii publice şi a eficienţei la nivelul administraţiei publice din România. Directorul coordonator al AID, Alexandru Cumpănaşu, a vorbit în cadrul întâlnirii despre scopurile principale ale Asociaţiei, care vizează elaborarea politicilor publice de jos în sus şi introducerea în sistemul educaţional a materiilor de integritate. În acest sens, Cumpănaşu a lansat un apel spre avansarea de propuneri concrete, pentru ca acestea să fie în cele din urmă organizate într-o formă juridică viabilă a fi inclusă în proiecte de lege.
În cadrul întâlnirii, conducătorii diverselor servicii publice au vorbit despre necesitatea educării angajaţilor din sistemul bugetar pe de-o parte şi cea a clienţilor pe de altă parte, astfel încât în cele din urmă să se ajungă la un echilibru care să profesionalizeze întregul spectru public.
Astfel, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Deme Judit, a remarcat că în sistemul de achiziţii pericolul este reprezentat de corupţie - care apare sub forma favorizării concurenţei neloiale de către unele firme care comercializează medicamente şi furnizează aparatura medicală.
„Trebuie redată demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar, astfel încât aceştia să refuze plăţile informale. Pe de altă parte, ar fi benefică separarea sectorului public de cel privat, chiar şi în condiţiile în care numărul cadrelor de specialitate este redus”, consideră Deme Judit.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning Laszlo, a apreciat, în aceeaşi idee, că este necesară elaborarea unei legi mai clare şi univoce a achiziţiilor publice. În acest sens, Henning s-a referit la sistemul de contestaţii a licitaţiilor publice, apreciind că acestea trebuie limitate, eventual prin introducerea unei ”taxe de contestare”.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Dorel Lungu, a arătat că o altă problemă cu care se confruntă sectorul privat este cea a controalelor repetate şi nejustificate, iar Nicolae Artimenco, directorul adjunct al Gărzii Financiare, a explicat că această instituţie nu este un organ de îndrumare, ci unul de control operativ. În acest sens, Artimenco a explicat că stimulentele ce se adaugă la salariile funcţionarilor din sumele strânse prin amenzi ar putea fi eliminate însă doar în cazul în care salariul unui debutant, cu o facultate absolvită, nu ar fi stabilit sub 1.000 de lei.
Următoarea întâlnire a AID cu persoanele responsabile din sistemul public va avea loc peste patru luni. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 2006, a cărei misiune este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în România prin promovarea valorilor democratice, întărirea instituţiilor democratice şi susţinerea noii generaţii de lideri români.