ACTUALITATE 3 noiembrie 2009

Final de an cu progrese pe legile proprietăţii

de Covasna Media | 542 vizualizări

La nivelul judeţului Covasna au fost eliberate, în ultimele nouă luni, 646 de titluri de proprietate, pe Legile 18/ 1991, 1/ 2000 şi Legea 246. Potrivit prefectului Codrin Munteanu, titlurile de proprietate eliberate au cuprins inclusiv cereri vechi de 20 de ani (în cazul Legii 18/ 1991), fiind acordate atât pentru terenuri aglicole cât şi pentru păduri.

Referindu-se la cele peste 600 de titluri de proprietate eliberate în acest an, Codrin Munteanu a punctat că numărul acestora relevă un ritm care nu este cel mai bun, mai ales în condiţiile în care în judeţul Covasna mai există 10. 000 de cereri pe legile proprietăţii, aflate în aşteptarea soluţionării şi eliberării de titluri. „Am reuşit să repornim căruţa retrocedărilor, inclusiv prin verificările pe care le-am făcut la nivelul primăriilor, în cadrul unei acţiuni constante şi coerente, aici îndrumând primăriile prin consultanţă”, a declarat Codrin Munteanu, adăugând că verificările nu au urmărit sancţionarea comisiilor locale cu stricta îndrumare a acestora, spre o mai bună organizare a eliberării de titluri de proprietate.

Referindu-se la o posibilă dată la care se va putea vorbi despre finalizarea retrocedărilor din judeţul Covasna, prefectul a explicat că aceasta nu poate fi estimată, depinzând de mai mulţi factori, printre care şi gradul de implicare şi voinţa comisiilor locale şi a primăriilor.

Munteanu a dat ca exemplu comuna Ozun, pentru o bună-funcţionare a procesului retrocedărilor, subliniind că aceasta a fost singura din judeţ care a iniţiat o remăsurare a terenurilor disponibile prin metode moderne, diferite de cele de la începutul anilor ‘90.

„Ozunul este exemplul de bunăpractică şi de bună-credinţă al unei administraţii locale, unde se poate identifica terenul disponibil pentru alte cereri şi se poate clarifica balanţa terenurilor existente la dispoziţia comisiei locale şi a celor retrocedate.

Deşi era obligaţie legală, o astfel de balanţă care trebuia afişată lunar, la fiecare primărie, nu există“, a explicat prefectul, adăugând că multe primării, în lipsa balanţei amintite, ajung să lucreze “cu aproximaţie”. Un alt aspect punctat de Codrin Munteanu a vizat „nivelul declarativ şi de intenţie“ al multor primari, în ceea ce priveşte grăbirea retro cedărilor, amintind de situaţia de la Ilieni, „unde declarativ arătau că fac măsurători şi s-a dovedit că nu făceau nimic“.

Cu toate acestea, Codrin Munteanu a enumerat primării precum cele din Covasna, Baraolt, Catalina, Zăbala, Ghelinţa sau Dobârlău, unde munca pe dosarele şi cererile de retrocedări a început să de roade şi, de unde provin, defapt, cele peste 600 de titluri de proprietate eliberate în ulitmele nouă luni.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.