ACTUALITATE 19 octombrie 2015

Film documentar maghiar în cadrul proiecțiilor Kinedok la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 132 vizualizări

Deja de pe 22 iulie, la Casa de Cultură Municipală au loc proiecțiile KineDok – un proiect coordonat în țară de One World Romania, ce are loc și în Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria.

KineDok este un program de distribuţie alternativă de filme documentare creative, care își propune să spargă barierele cinematografiei clasice și să aducă publicului documentare provocatoare, difuzate în locuri atipice. Proiectul se desfășoară în Europa Centrală și de Est. În fiecare dintre țări au fost stabilite mai multe spații neconvenționale, unul dintre acestea aflându-se la Casa de Cultură Municipală din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Asociației de Tineret ECOU.

Partenerii programului – organizații din cinci țări europene – printre care și One World Romania, cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas.

La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la clubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.

În această ediție pilot a KineDok sunt prezentate 12 documentare din Polonia, Rusia, Cehia, Slovacia, Croaţia, România şi Danemarca, în 25 de locații din 17 orașe din România.

Următorul film din program care va putea fi urmărit la Casa de Cultură Municipală este „Turneul de la Besence”, pe 26 octombrie, de la ora 19:00. Protagonistul filmului este primarul satului maghiar Besence, Ignácz József, care a construit cu fonduri europene un teren de tenis în localitatea ce numără 126 de suflete și un șomaj de 98%.

Acesta este al șaselea documentar dintr-o serie de 9 proiecții, ce au loc până pe 7 decembrie. Intrarea la filme este gratuită.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.