ACTUALITATE 14 noiembrie 2018

„Fiecare oră contează atunci când ai nevoie de sânge”

de Covasna Media | 676 vizualizări

Campania de donare de sânge mobilizează în premieră jandarmii, polițiștii, pompierii și motocicliștii  

La inițiativa Asociației Sportive Road Riders Motor Team din orașul Covasna, motocicliștii, polițiștii, jandarmii și pompierii covăsneni  se unesc în misiunea de a salva vieți printr-o amplă campanie de donare de sânge. Acțiunea va avea loc vineri și sâmbătă, 16 și 17 noiembrie a.c., la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna din Sfântu Gheorghe, str. Bánki Donát, nr.15.

Anul acesta am organizat în aprilie cu un coleg o campanie numai cu motocicliștii. Atunci au fost aproximativ 26 de donatori. Acum cu colegul care e și asistent medical la serviciul de ambulanță am decis, tot cu motocicliști, dar împreună și cu pompierii, cu poliția și jandarmeria din Covasna, să facem o campanie pentru Centrul de Transfuzie, pentru ca sunt foarte mulți care de fapt au mare nevoie de sânge. Acum o săptămână am citit și pe internet că o domnișoară căuta sânge 01RH negativ, iar în Centrul de Transfuzie nu se poate găsi. Am vrut să donez, numai că eu am 01RH pozitiv care nu se potrivește. I-am zis că pe 16 și 17 vom face campania, dar știți cum e, fiecare oră contează atunci când ai nevoie de sânge”, ne-a spus coordonatorul și organizatorul acțiunii, Kányádi Sándor, care ne-a mai precizat că așteaptă ca în aceste 2 zile să vină cel puțin 50 de donatori.

În anunțul publicat în mediul online, organizatorii campaniei explică care sunt avantajele donării de sânge, dar și care sunt condițiile de care trebuie să se țină cont.

Creșterea imunității organismului, reducerea riscului accidentelor vasculare, creșterea rezistenței oaselor la traumatisme, sunt doar câteva dintre avantajele donării de sânge, potrivit organizatorilor.

Pe lângă asta, donatorul beneficiază și de analize gratuite, de o zi liberă de la locul de muncă, reducere cu 50 la sută la abonamentul de transportul în comun timp de o lună și bonuri de masă, arată textul anunțului, care subliniază că toți cei care doresc să ia parte la acțiune trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, dar și că înainte de donare e necesar consumul unui mic dejun bogat (cafea/ceai, legume și fructe), însă fără prea multe proteine și grăsimi.

La capitolul condițiilor care trebuie îndeplinite de persoanele care vor să devină donatori, se numără: vârsta între 18 și 60 de ani și greutatea cuprinsă între 60 și 110 kilograme. Mai mult, donatorii nu trebuie să sufere sau să fi suferit vreodată de următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, hipertensiune, hipotensiune, dar nici să fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele șase luni. De asemenea, donarea de sânge nu este recomandată femeilor lăuze, însărcinate sau în perioada ciclului menstrual, mai arată anunțul.

Inițiativa motocicliștilor covăsneni nu se va opri la acțiunea de anul acesta, spun organizatorii, care își doresc să transforme acțiunea într-un eveniment cu tradiție, desfășurat cel puțin anual.

„Bineînțeles că și anul viitor vom organiza cel puțin două campanii de donare. Am decis cu prietenul meu că și dacă nu reușim anul acesta, anul viitor tot o să organizăm.”, ne-a mai spus Kányádi Sándor.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.