ACTUALITATE 9 decembrie 2015

Festivalul interregional de folclor pentru copii şi tineret „Mlădiţe româneşti”, organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 839 vizualizări

Respectând portul şi tradiţia populară, ne respectăm pe noi înşine, ne respectăm ţara şi toate acestea ne reprezintă ca naţiune. Pentru a nu se pierde, avem datoria morală de a transmite mai departe cu multă responsabilitate tot ce ţine de acest lucru. Din dorinţa de a revitaliza, promova şi valorifica patrimoniul nostru folcloric, dar totodată de a cunoaşte şi de a valorifica folclorul din alte zone ale ţării, Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului a conceput în urmă cu 10 ani un festival de folclor pentru copii intitulat „Mlădiţe româneşti”, participând formaţii de copii din zonă. În timp, festivalul a căpătat dimensiuni interjudeţene, numărul participanţilor crescând de la an la an datorită bunei colaborări cu alte instituţii în special cu Căminul Cultural din Sita Buzăului, reprezentat de directorul Daniel Neagoe cu care conlucrăm încă de la ediţia a patra.

La ediţia din acest an, pe scena Căminului Cultural din Sita Buzăului au cântat şi dansat cu dezinvoltura caracteristică vârstei peste 300 de copii reprezentanţi ai formaţiilor artistice: Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, taraful „Ciobănaşul” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Clubul Copiilor Covasna, formaţia de dansuri populare a Palatului Copiilor Slobozia, Ansamblul „Brâuleţul” al Căminului cultural Sita Buzăului, Ansamblurile „Mugurii Siriaşului” şi „Muguraşii Siriaşului” ai Căminului cultural Siriu, Ansamblul folcloric Brâuleţul din comuna Pârşcoveni judeţul Olt şi Ansamblul „Mlădiţe româneşti” al Clubului Copiilor Întorsura Buzăului.

Putem fi mândri şi bucuroşi de numărul mare de copii care au participat la festivalul nostru, fapt ce denotă interesul acestora pentru cultura tradiţională, cultură ce reprezintă un factor important de echilibru pentru tinerii zilei de azi, tentaţi de atâtea influenţe negative.

Pentru ediţia următoare încercăm să-i dăm o altă formă acestui festival şi totodată să fie cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale (C.A.E.N.). În acest sens am depus un proiect, având ca scop principal iniţierea unui studiu în folclorul coregrafic original al fiecărei zone folclorice în parte, în ideea corectării greşelilor care apar în unele reprezentări scenice.

Pe această cale mulţumesc sponsorilor Lucică Bularca, Maria Stoica, Vasile Stroie, Marian Onea, Gabi Bularca (Sărăţică) care au avut o contribuţie materială importantă pentru buna desfăşurare a festivalului „Mlădiţe româneşti” şi colegilor de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului conduşi de Alin Neşa şi Kerekes Jenő, director al Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe.

Rodica Boieru

Întorsura Buzăului 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.