Festivalul apelor minerale „Aquarius”, un succes
Sâmbătă, oraşul Covasna a găzduit cea de-a IX-a ediţie a Festivalului apelor minerale „Aquarius”. Anul acesta la concursul pentru desemnarea „Zânei apelor minerale” s-au înscris 11 echipe cu ape minerale din 35 de izvoare, iar la competiţia de preparat clătite la care a fost prezentă toată lumea, atât tinerii, cât și pensionarii, 14 echipe şi-au măsurat cunoştinţele.
În piaţa Kőrösi Csoma Sándor, locul desfăşurării evenimentului organizat de către Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi Primăria Covasna, încă de dimineaţă a fost forfotă mare, reprezentanţii echipelor îşi aranjau mesele în prezenţa publicului curios, în timp ce atmosfera de sărbătoare a fost asigurată de fanfara oraşului Covasna.
„Sunt bucuros că, după zilele ale orașului din săptămâna trecută, din nou suntem împreună pentru sărbători Zilele Aquarius. Le mulţumesc organizatorilor pentru faptul că au ales ca locaţie pentru cea de a IX-a ediţie a festivalului apelor minerale, oraşul Covasna, staţiunea balneoclimaterică renumită pentru apele sale minerale” – a spus, în discursul de deschidere, primarul Thiesz János.
„Aproximativ 500 de localităţi din România dispun de izvoare de ape minerale, dintre acestea o treime se află în judeţul Covasna. Consider că, asociaţia noastră a luat decizia corectă în urmă cu nouă ani, când a creat evenimentul recurent Zilele Aquarius, deoarece de fiecare dată programul este mai bogat şi evenimentul câştigă din ce în ce mai mult interes din partea publicului” – a subliniat Grüman Róbert, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna.
În timp ce juriul a evaluat apele minerale şi s-au preparat clătitele, pe scenă a evoluat grupul de majorete „Szivárvány” (Curcubeu), apoi ansamblurile folclorice „Recefice” şi Junii Covăsneni au distrat publicul. Dr. Bálint Zsuzsanna, specialist balneolog, şi Jánosi Csaba şi-au ţinut prezentarea despre puterea de vindecare a apelor minerale din oraşul Covasna.
Nici copiii nu s-au plictisit, ei au avut ocazia să realizeze cărţi poştale prin serigrafiere, respectiv să se joace cu machete cu trenul, să-şi testeze cunoștințele rezolvând quiz-uri, apoi au putut participa la spectacolul-performance al trupei de teatru de elevi „Kőrösi Csoma Sándor”, având ca temă legenda apelor minerale.
Concursul pentru desemnarea „Zâna apelor minerale”a fost câştigat de izvorul de apă minerală „Bedő” din Micfalău, izvorul „Fingó” din Corund s-a situat pe locul doi, iar izvorul „Cukrász” din Arcuş a obţinut locul trei. La concursul de preparat clătite, echipa „Karcsi konyhája” (Bucătăria lui Karcsi) a obţinut marele premiu cu clătitele cu carne de pui, echipa „Podium” s-a dovedit a fi a doua cea mai bună echipă, iar premiul trei a fost partajat de echipa „Tőzegáfonyák” şi echipa „Slow Tours Transylvania”.
Biroul de presă
Consiliul Judeţean Covasna