ACTUALITATE 11 noiembrie 2012

Fermierii din Belin vor crește vaci de rasă în cadrul unui proiect destinat să crească producţia locală

de Covasna Media | 96 vizualizări

Mai multe firme internaționale ce se ocupă de produsele din lapte, printre care Danone, finanțează în trei județe din România proiectul „O șansă pentru familia ta”, de a cărui implementare se ocupă Heifer România. Au fost alese trei locații din România, printre care una în județul Covasna, mai exact la Belin. Bugetul total al proiectului este de 1,5 milioane de euro, iar durata de implementare este de patru ani. În proiect sunt incluse familii cu mici ferme care doresc să intre în circuitul producției de lapte la o calitate înaltă, astfel că sunt prevăzuți mai mulți pași: organizarea unitară a grupului de participanți, participarea la cursuri de zootehnie – igiena mulsului, îmbunătățirea calității laptelui și creșterea numărului de vaci, asigurarea accesului pe piață, creșterea veniturilor prin lapte de calitate și atragerea unor noi membri către grupul inițial.

„Am ales Belinul ca una dintre locații pentru că am avut sprijinul autorităților locale și al asociației locale de creștere a bovinelor și am luat contact cu oameni gospodari care își doresc să facă ceva. În plus, zona are terenuri arabile și pășuni, experiență în accesarea fondurilor europene și tradiție în creșterea vacilor de lapte, aceasta fiind principala sursă de venit a locuitorilor. În același timp însă, există o problemă în lipsa locurilor de muncă, iar proiectul va crea locuri de muncă odată cu implementarea sa”, a declarat Annamaria Vekony, reprezentant al Heifer România.

Proiectul își propune distribuirea unor vaci de rasă pură Holstein Friza în micile ferme ale familiilor participante, astfel că la Belin ajung peste 70 astfel de vaci, dar și echipamente moderne de muls. Prin acest proiect, odată cu implementarea, se va construi și un centru de colectare a laptelui provenit de la vacile Holstein, se va stabili un preț al laptelui în funcție de calitatea sa și se va lucra la îmbunătățirea genetică a rasei locale de vaci, prin doze de material seminal. Proiectul și-a propus crearea unei rețele de asigurare a accesului pe piață a laptelui, astfel încât oamenii să poată avea venituri sigure și demne de munca lor.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.