Farmaciile trăiesc din bugetul pe 2010
Farmaciile din judeţ au ajuns la fundul sacului şi intră în bugetul pe anul viitor, încă neaprobat de Guvern, pentru a reuşi să iasă cumva la liman.
Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din judeţ, Nagy Andras, în urma şedinţei care a avut loc ieri cu conducerea CJAS, au primit promisiuni că vor primi banii pentru programele de oncologie şi diabet până în luna noiembrie şi au mai primit ceva şi în luna decembrie, dar puţin spune el. Între timp, creditele de angajament sau terminat şi farmaciile din judeţ vor fi nevoite să se descurce din bugetul pe 2010, care încă nu a fost votat.
„Deocamdată toate farmaciile eliberează compensate şi reţete gratuite, unde nu pot procura medicamentele respective e din cauză că au datorii mari la furnizori, unele sunt blocate la distribuitori. Practic ce se eliberează pentru decembrie este din bugetul pe 2010, buget care nu sa votat şi de asta nici FMI nu ne dă bani. Acum să vedem ce se face, cum va fi“, a spus Nagy Andras. Acesta a precizat că datoria CAS către farmacii ajunge la 20 de milioane de lei, sumă care va creşte dacă nu se achită din ea.
Un posibil proces
Având în vedere situaţia creată, Nagy a spus că, în timp, se gândesc să adere la procesul care a început în Braşov între patronatul farmaciilor, care a dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate Braşov, şi Guvernul României, din cauza HG 1088 care vorbeşte de prelungirea termenelor de plată. Cea mai gravă situaţie pentru farmacii apare în mediul rural, unde oamenii se limitează să cumpere medicamentele de care au nevoie şi nu vitamine sau produse cosmetice, pe care le iau din alte locuri. Nu demult, farmaciştii din judeţ sau alăturat protestului de la nivel naţional prin care se cerea Guvernului să găsească urgent soluţii pentru a evita falimentarea farmaciilor din ţară, şi au purtat banderole negre la braţ.
Farmaciştii susţin că prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 zile, începand cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile întro situaţie fără precedent. Astfel, în lipsa economiilor şi fără a încasa de la Casele de asigurări, care la rândul lor nu au fonduri, farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVAul, salariile, chiriile şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării, mai arată Nagy.
„O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt în stare de insolvenţă, fiind somate să îşi plătească datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente”, susţine preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna.
Ana Sidon