ACTUALITATE 24 mai 2010

Farmaciile mai încasează din datorii

de Covasna Media | 555 vizualizări
CAS va plăti 80% din valoarea facturilor pe luna octombrie anul trecut Președintele Colegiului Farmaciștilor din județ, Nagy Andras, a afirmat că la solicitarea ministrului sănătății Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență prin care dispune 500 de milioane de lei către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu scopul de a se continua eliberarea rețetelor compensate și gratuite către populație, fapt care la nivelul județului nostru înseamnă o gură de aer și pentru farmaciști și pentru

CAS va plăti 80% din valoarea facturilor pe luna octombrie anul trecut

Președintele Colegiului Farmaciștilor din județ, Nagy Andras, a afirmat că la solicitarea ministrului sănătății Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență prin care dispune 500 de milioane de lei către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu scopul de a se continua eliberarea rețetelor compensate și gratuite către populație, fapt care la nivelul județului nostru înseamnă o gură de aer și pentru farmaciști și pentru unele unități sanitare. Suma pe care o primesc farmaciile depășește 2 milioane de lei, din aproape 4 milioane de lei cât au fost alocate pentru Covasna.

Potrivit liderului Colegiului Farmaciștilor, la nivelul județului Covasna CJAS va plăti 80% din valoarea facturilor pe luna octombrie, pentru farmacii.

„Este o gură de aer pentru farmacii. Nu se poate achita 100% acea datorie pentru că mai sunt și alte datorii mari, către instituții sanitare, dar este foarte important că nu trebuie să oprim rețetele”, a spus Nagy Andras.

Compensaţii mai mici de la 1 iulie

În altă ordine de idei, acesta a precizat că începând cu data de 1 iulie se schimbă sistemul de compensare, în sensul în care bolnavii vor plăti mai mult. Acest lucru, spune el, este rău pentru oameni, în condițiile în care se reduc pensiile și salariile și costul medicamentelor va crește.

Datoriile către farmaciile din județul Covasna, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), ajunseseră nu demult la 5 - 6 milioane de euro și unii furnizori vin să-și recupereze medicamentele direct de pe rafturi.

De asemenea, patronii de farmacii se află în situația de a fi dați în judecată de către furnizorii neplătiți, cu care au contracte la 60 sau 90 de zile, iar dacă aceștia nu recuperează banii, apelează la căile legale de recuperare a banilor. Mai mult, au existat situații în care furnizorii vin și își iau medicamentele înapoi direct din raft, după serie și număr de ordine.

Liderul Colegiului Farmaciștilor a subliniat că o eventuală închidere a farmaciilor în mediul rural ar duce la probleme și mai mari pentru populația care va fi nevoită să dea bani pe drum și să piardă timp în căutarea medicamentelor în farmaciile din oraș.

Ana Sidon

Sursa foto: adevarul.it

Teme articol: medicamente datorii farmacii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.