ACTUALITATE 27 ianuarie 2010

Fabricile de textile se menţin pe piaţă

de Covasna Media | 727 vizualizări
Criză sau nu, disponibilizări sau angajări, lohn-ul din Covasna oscilează între prudenţă şi optimism 28ian2010-textilCriza economică şi financiară a afectat, în 2009, toate domeniile de activitate, oricât de sigure ar fi putut părea. Acest lucru s-a reflectat şi în judeţul Covasna, a cărui stare economică era oricum mult mai precară decât a altor judeţe din ţară. În judeţul nostru industria uşoară asigură un mare număr de locuri de muncă şi reprezintă ramura predominantă, de unde şi numele judeţului - Valea Pantalonilor.

Criză sau nu, disponibilizări sau angajări, lohn-ul din Covasna oscilează între prudenţă şi optimism

28ian2010-textilCriza economică şi financiară a afectat, în 2009, toate domeniile de activitate, oricât de sigure ar fi putut părea. Acest lucru s-a reflectat şi în judeţul Covasna, a cărui stare economică era oricum mult mai precară decât a altor judeţe din ţară. În judeţul nostru industria uşoară asigură un mare număr de locuri de muncă şi reprezintă ramura predominantă, de unde şi numele judeţului - Valea Pantalonilor. Deşi anul trecut la un moment dat păreau să se zdruncine prin câteva disponibilizări anunţate la unele dintre ele, fabricile de textile rămân pe piaţă, unele chiar cu o notă de optimism sau cu dorinţa de a angaja.

Ar angaja, dar nu găsesc...

Directorul de la Leineweber Ro SRL din Sfântu-Gheorghe, Kerestes Zoltan, spune că anul 2009 a fost încheiat cu bine şi fără pierderi, chiar dacă s-au simţit şi efectele crizei.

"Sigur că este criză, aceasta se simte, dar noi mergem mai departe, fiind posibil acest lucru, prin strategiile pe care fiecare întreprindere şi le face", spune Kerestes, dând asigurări că, pentru viitorul apropiat, la Leineweber nu se prevăd niciun fel de disponibilizări.

La Textila Oltul, situaţia este cu atât mai bună cu cât anul 2009 a fost încheiat pe profit chiar mai ridicat decât 2008, potrivit directorului Vlastimir Isakovic. Comenzi sunt, materie primă la fel, însă cei de la Textila au o veşnică problemă: lipsa forţei de muncă.

"Chiar şi în acest moment ducem lipsă de oameni şi dacă ar fi posibil am angaja chiar acum aproximativ 40 de persoane. Din cauza lipsei de personal de la Sfântu-Gheorghe, am fost nevoiţi să deschidem două secţii - una la Pucioasa şi alta la Leordeni. Tot pentru că nu avem destui oameni aici şi totuşi trebuie să acoperim comenzile mari care continuă să vină, lucrăm foarte mult, inclusiv sâmbăta", a explicat directorul Isakovic.

La Secuiana, în Târgu-Secuiesc, conducerea Fabricii speră să menţină angajaţii pe care îi are în prezent, 400 la număr, după ce anul trecut a disponibilizat în două etape 360 de angajaţi.

Directorul Dobra Laszlo a declarat că deocamdată au contracte până la sfârşitul lunii martie şi depinde de cum vor fi acestea în perioada următoare.

Acesta şi-a exprimat speranţa că nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la alte persoane şi spune că până acum s-au menţinut, cu o oarecare pierdere faţă de alţi ani. Dobra Laszlo estimează că, în general, în prima parte a acestui an criza va fi mai mare decât până acum.

Cu 33% mai puţini

Potrivit unor date prezentate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM) spre sfârşitul anului trecut, numărul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării articolelor textile în judeţul Covasna a scăzut în ultimii trei ani cu peste 33%, iar numărul de persoane calificate sau disponibilizate din acest domeniu a crescut exponenţial în anul 2009.

Potrivit unei analize efectuată de AJOFM, din datele prezente la nivelul instituţiei, în anul 2007 în judeţ 64 de agenţi economici şi-au declarat activitatea în industria textilă, cu 7.880 de angajaţi. Un an mai târziu, în 2008, numărul salariaţilor scăzuse la 7.112, iar la începutul lui 2009 au depus declaraţii privind contribuţiile la bugetul asigurărilor de şomaj 63 de agenţi economici şi numărul salariaţilor se diminuase la 6.618.

Raportat la sfârşitul lunii august 2009, în Covasna mai erau depuse declaraţiile de la 51 de angajatori din domeniul prelucrării industriale a textilelor, cu un număr de 5.283 de angajaţi.

„În aceste condiţii putem observa în judeţul Covasna o diminuare a numărului de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în ramurile „fabricarea articolelor textile / de îmbrăcăminte” de 33,2%. Situaţia este mai nefavorabilă în Covasna, cu circa 175% mai mare decât nivelul atins pe întreaga ţară, unde diminuarea numărului de salariaţi a fost de doar 18,9%”, susţine AJOFM.

Potrivit aceleiaşi analize, o situaţie similară se reflectă şi pe piaţa locurilor de muncă, unde oferta s-a diminuat în mod similar, astfel că în 2008 oferta a scăzut la 70% din cea a anului 2007, iar în anul 2009 nivelul atins de cererea de forţă de muncă în acest domeniu a atins doar 60% din cel al lui 2007.

Monica Rizea, Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ariel, 28 ianuarie 2010
Daca sunt fabrici mai putine, forta de munca va fi indestulatoare. Daca raman cate fabrici sunt acum, sa vina chinejii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.