ACTUALITATE 28 mai 2009

Fabrică de lapte la Sita Buzăului

de Covasna Media | 753 vizualizări
Investiţia de câteva sute de mii de euro va fi realizată de un giurgiuvean

Un investitor din judeţul Giurgiu a demarat lucrările de construire a unei fabrici de prelucrare a laptelui în comuna Sita Buzăului, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 500.000 de euro. Investitorul giurgiuvean a turnat deja fundaţia fabricii, şi intenţionează să deschidă noua fabrică în cel mai scurt timp. Primarul comunei, Constantin Filofi, a precizat că fabrica se va deschide probabil la toamnă

Investiţia de câteva sute de mii de euro va fi realizată de un giurgiuvean

Un investitor din judeţul Giurgiu a demarat lucrările de construire a unei fabrici de prelucrare a laptelui în comuna Sita Buzăului, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 500.000 de euro.

Investitorul giurgiuvean a turnat deja fundaţia fabricii, şi intenţionează să deschidă noua fabrică în cel mai scurt timp.

25 de noi locuri de muncă

Primarul comunei, Constantin Filofi, a precizat că fabrica se va deschide probabil la toamnă, iar cu ajutorul acesteia s-ar mai crea 25 de locuri de muncă în zonă.

„Este foarte bine că se construieşte fabrica, în acest fel se creează şi concurenţă”, a spus primarul.

În zona Buzaielor mai funcţionează o fabrică de lapte, la standarde europene, care însă fiind avizată pentru comerţ intraco muniatar trebuie să preia doar lapte conform, în condiţiile în care nu tot laptele predat de gospodarii din zonă corespunde cerinţelor europene. Astfel, peste 900 de producători de lapte din zonă ar putea rămâne cu laptele nepreluat din cauza nerespectării unor norme europene.

Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a convocat recent prin primarii din zona Buzaielor mai multe adunări săteşti în localităţile respective, la care a invitat şi conducerea fabricii care preia laptele de la producătorii particulari, precum şi specialişti, şi le-au prezentat producătorilor cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească pentru ca laptele să fie preluat în continuare.

Potrivit prefectului, există posibilitatea ca prin îndeplinirea cerinţelor să fie atinse standardele şi laptele să fie preluat în continuare.

Prefectul le-a sugerat producătorilor de lapte ca, pe viitor, să înfiinţeze la nivel de localităţi asociaţii, care ulterior să se unească într-o Federaţie a Producătorilor de Lapte din zona Buzaielor, prin care să poată accesa fonduri europene şi guvernamentale pentru centre de colectare la standardele europene şi răcitoare.

Mare parte a populaţiei din acea zonă trăieşte din agricultură şi din creşterea animalelor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.