ACTUALITATE 15 iunie 2022

Expoziție interactivă deschisă la fosta fabrică de țigarete

de Covasna Media | 834 vizualizări

Cei care doresc să afle mai multe despre istoria telecomunicațiilor într-un mod interactiv pot vizita expoziția până pe 17 iunie

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, pe 13 iunie, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc au organizat împreună o expoziție interactivă în clădirea fostei fabrici de țigarete, unde pot fi văzute invenții celebre ale inventatorilor maghiari.

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot nu numai să admire vechile dispozitive, ci și să le încerce.

Expoziția a fost deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, iar discursurile de bun venit au fost rostite de directorul Societății de Ştiinţe Informatice „Neumann János” din Szeged și al Muzeului de Istorie a Informaticii de la Universitatea din Szeged, Bohus Mihály, urmat de tehnicianul, Hágel Ottó, de tehnologul șef, Lőrincz István și de vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a declarat că evenimentul este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru a găsi o modalitate adecvată de a găzdui o parte din colecția de dispozitive a Sepsi TeleTár în clădirea fostei fabrici de țigarete.

Deschiderea expoziției a fost urmată de o conferință, având invitați vorbitori din Ungaria și din țară, care au prezentat diferite spații dinamice pentru comunități de creativi.

Koszecz Sándor, directorul KOLLABOR din Békéscsaba, a făcut o prezentare despre rolul unor spații creative de inovare și învățare experiențială, în timp ce Ania Pascalău, manager de proiect al CREIC din Cluj-Napoca, a arătat cum a fost înființat un centru pentru industriile creative în Cluj-Napoca, unde sunt dezvoltate diferite spații comunitare și sunt organizate sesiuni creative pentru antreprenorii aflați la început de drum.

Horváthné Pákozdi Emese, director al FUTURA din Mosonmagyaróvár, a prezentat o parte din activitățile celui mai mare centru de joacă științifică din Ungaria, unde copiii reprezintă principalul grup țintă pentru învățarea experiențială în lumea științei.

Seria de conferințe a fost încheiată de elevii Departamentului de Robotică al Colegiului Naţional „Székely Mikó", care au prezentat un mic satelit construit de ei.

Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat până în data de 17 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans la numărul de telefon 0747 408 005, zilnic între orele 9:00 și 18:00.

Expoziția este finanţată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.

(Comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.