ACTUALITATE 4 octombrie 2021

Exercițiu în zona Moacșa: Misiunea de căutare a unui copil dispărut

de Covasna Media | 3740 vizualizări

Vineri, 1 octombrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au organizat un amplu exercițiu, în cadrul căruia a fost simulată dispariția unei minore din comuna Moacșa.

Alături de polițiștii din cadrul inspectoratului, la exercițiu au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna și pompieri din cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Covasna, precum și specialiști din cadrul Serviciului Salvamont Covasna, reprezentanți ai Primăriei Comunei Moacșa, lucrători din cadrul ocoalelor silvice și voluntari.

Scenariul exercițiului a constat în sesizarea dispariției unei minore de 10 ani din comuna Moacșa, care a plecat în cursul dimineții la școală. Minora nu a ajuns la unitatea de învățământ și nici nu a revenit la domiciliu. 

În baza sesizării polițiștii s-au deplasat la fața locului constatând că cele sesizate se confirmă. 

Astfel polițiștii au stabilit faptul că părinții miorei au plecat de la domiciliu la muncă, lăsând-o singură pentru a merge la școală. Totodată, în urma verificărilor inițiale s-a stabilit că minora a fost văzută de un cetățean în apropierea lacului Pădureni, comuna Moacșa. 

În consecință au fost constituite echipe de investigare formate din polițiști de investigații criminale și polițiști criminaliști și echipe de căutare compuse din polițiști, pompieri, jandarmi, reprezentanți ai Serviciului Salvamont, lucrători silvici și voluntari.

Pentru gestionarea eficientă a situației, a fost constituit un punct mobil de comandă a operațiunilor, căutările fiind coordonate chiar din zona lacului Pădureni.

Operațiunile au fost monitorizate dintr-un centru de monitorizare constituit la nivelul I.P.J. Covasna. 

Componentele de investigare au desfășurat activități de verificare ,,ușă în ușă" fiind contactați direct patronii de localuri, vecini și trecătorii desfășurându-se și activități de verificare a unităților medicale din zonă.

În paralel, echipele de căutare au efectuat activități specifice de căutare, materializate printr-o scotocire amănunțită a zonei (luciul apei și zona împădurită din jurul lacului).

La finalul exercițiului, în urma căutărilor efectuate în sistem integrat, minora dispărută a fost localizată în proximitatea lacului Pădureni, într-o zona împădurită, de către polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna. Aceasta fost preluată de către un echipaj S.M.U.R.D., iar ulterior ea fiind reintegrată în familie.

Exercițiul a fost bazat pe dispariția unei persoane fictive, nefiind implicate o persoană sau o familie reală. Pentru simularea activităților de căutare în teren a fost folosit un manechin. 

Pe parcursul exercițiului au fost folosite autovehicule de teren pentru căutări în zonele greu accesibile, o dronă pentru survolarea zonei și o ambarcațiune (barcă pneumatică și sonar). 

În total 77 de polițiști, jandarmi, pompieri, reprezentanți ai Serviciului Salvamont lucrători silvici și voluntari au participat la acest exercițiu.

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.