„Evocări, toamna, cu... Romulus Cioflec”
Evenimentul va avea loc marți la Muzeul Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Editura Pastel din Brașov, organizează evenimentul cultural-literar intitulat „Evocări, toamna, cu... Romulus Cioflec”, la Muzeul Primei Școli Românești din Sf. Gheorghe, în data de marți 11 noiembrie, începând cu ora 15,00. Programul se dorește a fi continuarea manifestărilor organizate toamna (când scriitorul este comemorat) la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, sub genericul „Toamna, acasă, la Romulus Cioflec”.
După vizitarea Muzeului Primei Școli Românești, cu un ghidaj specializat, în sala de clasă a muzeului va avea loc evenimentul propriu-zis, constând în lansarea a două volume apărute la Editura Pastel din Brașov. Ambele cărți se leagă de numele scriitorului Romulus Cioflec. Prima este un roman inedit, intitulat „Jertfă pentru lumină”, de curând descoperit de fiica scriitorului, Gabriela Corodeanu, care s-a ocupat de editarea volumului. A doua carte este una de istorie literară, aparținând cercetătoarei Luminița Cornea, cu titlul „Studii și articole literare”, care cuprinde, în proporție de o treime, studii consacrate vieții și operei scriitorului Romulus Cioflec.
Gabriela Daraban, director al Editurii Pastel, Brașov, va prezenta cele două volume, iar cuvântul specialistului va fi rostit de cunoscutul scriitor Ion Topolog Popescu, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov, consultant științific al Editurii Pastel.
Menționăm că „apariția” romanului inedit al lui Romulus Cioflec este o surpriză pentru istoria literară, dar în decursul anilor au fost și alte surprize privitoare la opera și la multe aspecte din viața scriitorului Romulus Cioflec. Spre exemplificare, redăm un fragment scris de un specialist în domeniu:
„Surprizele sunt mari în privința operei scriitorului Romulus Cioflec, deoarece, după 1990, familia (fiicele scriitorului, Eleonora Popa și Gabriela Corodeanu) a dat la iveală opere inedite, aflate în manuscris, care, din diverse motive, nu puteau să vadă lumina tiparului înainte de 1990. Mai întâi au fost „descoperite” cele patru piese de teatru, din care au fost publicate până în prezent două, „Moarte cu bocluc” și „Cupa Domeniilor”. Demersul de restituire și reconsiderare a întregii opere a scriitorului Romulus Cioflec continuă.
De curând, familia a descoperit, într-un sertar uitat de vreme, filele dactilografiate, conținând corecturile autorului, ale textului ce alcătuiește volumul „Jertfă pentru lumină”, apărut la Editura Pastel din Braşov” (Luminiţa Cornea, Redescoperindu-l pe scriitorul Romulus Cioflec, în volumul Studii și articole literare, Editura Pastel, Brașov, 2014).
După prezentarea volumelor, lecturi și discuții atractive axate pe evocarea scriitorului Romulus Cioflec, manifestarea literară se va încheia cu o sesiune de autografe și fotografii.
Organizatorii invită cu drag să participe la acest eveniment cultural pe toți cei interesați de fenomenul cultural și literar, în special pe cei care doresc să afle noutăți despre scriitorul Romulus Cioflec și nu numai, într-o atmosferă specifică, adecvată dorinței de înălțare spirituală. Manifestarea va fi desigur și o întâlnire de suflet, prin prezența membrilor familiei scriitorului Romulus Cioflec, în mod deosebit a doamnei Gabriela Corodeanu.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice al MNCR (muzeograf Cristina Felea, e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.
Cristina Felea
Muzeograf PR