ACTUALITATE 13 iunie 2024

Eroii Patriei, cinstiți la Sfântu Gheorghe, sub stropi de ploaie

de Daniela Luca | 2018 vizualizări

În fața Monumentul Eroului Necunoscut din Sfântu Gheorghe a avut loc joi dimineață, pe 13 iunie, o ceremonie dedicată Zilei Eroilor. Momentul a fost marcat de prezența oficialităților locale și militare. Evenimente dedicate sărbătorii au loc și în alte 14 localități din județ.

Cu toate că parada a avut loc în timpul unei ploi zdravene, militarii au rămas neclintiți, în ciuda stropilor care le loveau fețele și îmbibau uniformele. În timpul defilării, fiecare pas al militarilor a răsunat puternic pe asfaltul ud. Puținii spectatori, adăpostiți sub umbrele, îi priveau cu admirație și respect.

În discursul său, prefectul județului Covasna, Ráduly István,  a subliniat importanța sacrificiilor făcute de eroii neamului pentru libertatea și demnitatea României.

„Azi, de Ziua Înălțării Domnului, ne aflăm aici pentru a celebra și onora Ziua Eroilor, un moment de profundă recunoștință și reflecție asupra sacrificiilor făcute de cei care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea noastră. Este o zi în care ne amintim cu respect de curajul și devotamentul celor care au luptat pentru ca noi să putem trăi într-o țară liberă și democratică. Eroii noștri nu sunt doar nume gravate pe monumente sau povești din cărțile de istorie. Ei sunt părinții, frații, surorile și prietenii noștri care știau ce au de făcut atunci când țara era în pericol. Ei sunt oameni obișnuiți care au făcut fapte extraordinare în momente de criză. Ei sunt cei care în fața primejdiilor și a adversităților au ales să se ridice și să lupte pentru un ideal mai înalt decât propriile lor vieți. În contextul geopolitic actual, cu război la graniță și cu un alt conflict armat în regiunea mai lărgită, țara noastră se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite după cel de-al Doilea Război Mondial. (...) În această zi solemnă, să aprindem o lumânare în amintirea eroilor, să ne rugăm pentru sufletele lor și să ne angajăm să păstrăm vie memoria și valorile pentru care au luptat. Fie ca exemplul lor de curaj și sacrificiu să ne inspire pe toți să fim mai buni, mai uniți și mai hotărâți în fața provocărilor de astăzi și de mâine. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroi!”, a spus, în cadrul ceremoniei, prefectul Ráduly István.

Comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, Lt. col. Maricel Șelaru a transmis mesajul șefului Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, cu prilejul Zilei Eroilor.

„(...) Eroiii României sunt sfinții noștri, simbol al dăruirii de sine și al dragostei de țară. Faptele lor de vitejie, în numele credinței, libertății și dreptății, transcend în conștiința colectivă a tuturor generațiilor. Eroismul nu se manifestă doar în vremuri de război. Sacrificiul, altruismul și determinarea, sunt constante ale vieții militarilor de zi cu zi. Cea mai frumoasă formă de respect pentru eroii noștri e să avem grijă de viitor, să onorăm valorile și să fim demni de moștenirea pe care ne-au lăsat-o. Modelul de devotament, altruism și patriotism trebuie să ne inspire și să alinieze solidaritatea națională. Noi, ostașii de astăzi, rostim cu evlavie numele celor care au adus glorie Armatei României în Războiul de Independență, în marile conflagrații ale secolului trecut, în misiunile din teatrele de operații. Fiecare nume gravat cu sânge pe monumentele comemorative exprimă povestea sacrificiului suprem ce nu va fi uitat niciodată. Noi, ostașii de astăzi, știm că dacă țara ne va cere, numele nostru va fi rostit cu evlavie de generațiile viitoare. Cinste memoriei eroilor români. Glorie și recunoștință sfinților țării!”, a spus Lt. col. Maricel Șelaru.

Evenimente dedicate Zilei Eroilor au loc joi și în alte 14 localități din județ, printre care Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Baraolt, Ilieni și Zagon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.