ACTUALITATE 23 iulie 2015

Elevii întorsureni învaţă despre trecut şi tradiţii

de Covasna Media | 783 vizualizări

Ediţia a doua a Şcolii de vară de la Brădet

Ediţia a doua a Şcolii de vară organizată de Cercul literar şi cultural „Oliviu Bobeş” din cadrul Despărţământului ASTRA „Buzăul Ardelean” s-a desfăşurat în perioada 20-24 iulie la Căminul Cultural din Brădet. 35 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” şi Şcoala „Gheorghe Zaharia” din Brădet au participat zilele acestea la activităţile şcolii de vară. Tema acţiunii a fost „Lada de zestre a bunicii”.

Şcoala de vară de la Brădet este organizată în parteneriat cu Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului şi susţinută de Primăria din Întorsura Buzăului şi Casa de Cultură a oraşului.

Scopul organizării acestui eveniment corespunde cu scopul central al Cercului „Oliviu Bobeş”, şi anume – promovarea valorilor populare şi a culturii poporului român, potrivit coordonatorului şcolii de vară şi preşedinte al Cercului, Rodica Bularca.

Activităţile derulate cu ocazia acestui eveniment au fost propuse şi implementate de profesoarele Rodica Bularca, Teodora Aioanei, Emilia Morar, Maria Comăniţă şi reprezentanţii Bibliotecii orăşeneşti din Întorsura Buzăului, Eugenia Blegu şi Răzvan Bularca.

Activităţi

Activităţile Şcolii de vară au fost organizate pe zile. Printre activităţile în care elevii au fost implicaţi se găsesc desenarea de costume populare şi de motive tradiţionale româneşti, reconstruirea unei machete gospodăreşti din trecut, crearea imnului şcolii de vară sau prezentarea de obiceiuri de nuntă.

Miercuri, copiii au avut parte de vizita lui Iosif Suciu, întorsureanul care a povestit celor prezenţi despre cum se trăia în trecut, a cântat, a recitat şi a răspuns întrebărilor adresate de elevi.

Vineri, în ultima zi a şcolii de vară, elevii vizitează Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. Aici, micii întorsurenii intră în ateliere şi vor învăţa să modeleze în lut.

Toate produsele pe care elevii le-au realizat cu ocazia acestui eveniment vor fi afişate la expoziţia organizată în 30 august, cu ocazia Zilei Limbii Române.

11759548_860865207329844_340354138_n

Lada de zestre a bunicii

Una dintre cele mai interesante activităţi din cadrul Şcolii de vară a fost cea în care fiecare elev a adus de acasă un obiect vechi, despre care le-a vorbit colegilor săi.

„Unul dintre elevi a prezentat o «piuă» (n.r. «chiuă» în limbaj popular) şi ne-a spus că este un fel de «blender» al zilelor noastre. Trecerea la ei se face foarte uşor”, a spus Rodica Bularca, preşedintele Cercului „Oliviu Bobeş” şi coordonator al evenimentului.

Obiectul care a impresionat în cea mai mare măsură este o carte de rugăciuni. „Este o carte de rugăciuni pe care mama mea a primit-o de la străbunicul. El a luptat în al doilea război mondial. Mama mi-a spus că ştie de la străbunicul că a ţinut cartea la piept de fiecare dată când era pe front şi nu a fost rănit deloc”, ne-a precizat Iulia Moldovan, eleva care a prezentat colegilor săi cartea de rugăciuni. „Este o carte deosebită. Pe viitor, dacă mi-o dă mama, aş vrea să o păstrez, să o împart cu surioara mea şi să o preţuiesc mereu”, a mai adăugat Iulia Moldovan.

Vizita elevilor din Republica Moldova

Joi, elevii de la şcoala de vară din Brădet au avut parte de vizita unui grup de 23 de elevi din Republica Moldova, aflaţi în excursie în zona Buzaielor. Tinerii basarabeni au pregătit un spectacol pentru întorsureni.

Vizita a fost organizată de Despărţământul „Buzăul Ardelean” din cadrul Asociaţiunii Transilvane Pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ASTRA.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.