ACTUALITATE 15 octombrie 2015

Elevii întorsureni în schimb de experienţă româno-norvegian

de Covasna Media | 1301 vizualizări

O echipă a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a participat în perioada 29 septembrie – 3 octombrie la Greenovation Camp, un program de schimb de experienţă internaţional, organizat în Norvegia. Inițiativa se înscrie în proiectul educațional Greenovation Challenge, la care au luat parte peste 900 de liceeni din zone montane ale României și Norvegiei.

Elevele Delia Stroie, Andreea Minea, Diana Precup şi coordonatorul lor, profesoara Doina Pătrunjel, au câştigat dreptul de a participa la acest eveniment internaţional prin participarea la concursul „Greenovation Challenge”. Proiectul realizat de echipa întorsureană, „Piramida de la Întorsura Buzăului”, s-a situat în fruntea clasamentului naţional.

În cadrul competiţiei, „peste 500 de elevi din 14 localități din zone montane din România au parcurs activități de educație ecologică la clasă cu ajutorul materialelor educaționale gratuite și au participat la webinarii despre competiție, sustenabilitate și despre competențele de care au nevoie pentru o viitoare carieră într-un domeniu în creștere – protejarea mediului și a resurselor”, scrie într-un comunicat de presă transmis de Junior Achievement România.

Echipa din România

Alături de elevii Liceului „Mircea Eliade”, echipa din România a fost reprezentată şi de elevi și profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, Liceul Constantin Brâncoveanu din Horezu, Colegiul de Informatică din Piatra Neamț și de voluntari ai Asociației Romontana. „Liceenii au fost selectați din echipele clasate pe primele locuri în cadrul unei competiții organizate la nivel național, în care au propus soluții la principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane din România, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități dăunătoare mediului”, se precizează în comunicatul de presă.

„Să știi că mergi în Norvegia şi că reprezinți nu numai liceul „Mircea Eliade”, din care sunt mândră că fac parte, ci şi România, este un sentiment de onoare, mai presus de toate. Atât eu, cât şi întreaga echipă, am fost onoraţi şi mândri că am luat parte la activitățile derulate acolo cu studenții străini. Am fost trataţi cu multă ospitalitate şi respect. Pot spune că aceasta a fost o experiență minunată care ne-a deschis foarte larg orizonturile şi care ne determină să mai participăm la genul acesta de activități”, a spus Diana Precup, membră a echipei de la Întorsura Buzăului.

Greenovation Camp 2

Prima participare a elevilor de la „Eliade” la o competiție internațională

Doina Pătrunjel, coordonatorul echipei de la Întorsura Buzăului, precizează că experienţa Greenovation Camp a însemnat „prima participare a elevilor Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului la o competiție internațională, premiul pentru solidaritate umană, acordat Deliei Stroie, recunoașterea națională a competențelor elevilor întorsureni, alte idei despre sursele de energie regenerabilă, noi competențe de realizare a proiectelor cu elevii, oportunitatea de a promova la nivelul județului Covasna Programul Grenovation Challenge 2015-2016, oferit de Junior Achievement România”.

Doina Pătrunjel a precizat că echipa întorsureană a aflat de la partenerii norvegieni, printre multe altele şi „că învățarea poate fi un proces relaxat și plăcut, dar intens și pe tot parcursul vieții, că mișcarea în aer liber este o prioritate, atât pentru adolescenți cât și pentru adulți și că ea poate fi și o sursă de energie verde”.

Greenovation Camp

„Vizita în Norvegia le-a permis elevilor români să dobândească noi cunoștințe în domeniul dezvoltării durabile și să experimenteze modul de lucru și de interacțiune dintr-o companie multinațională, prin dezvoltarea abilităților de inovare, muncă în echipă, socializare, coordonare, gândire critică și cooperare într-o limbă străină cu coechipieri necunoscuți, provenind dintr-o cultură diferită”, notează Junior Achievement România.

„Greenovation Camp constituie un fantastic exercițiu de socializare care reușește să creeze punți de legătură între experiența Norvegiei și a României în domeniul dezvoltării durabile, cu atenție deosebită acordată aspectelor ce țin de utilizarea inteligentă a resurselor regenerabile. Ne simțim privilegiați să aducem o contribuție acestor activități care sunt, de fapt, un generator de idei, menit să susțină dezvoltarea durabilă a zonelor de munte”, a spus Andrei Coca, asistent de proiect în cadrul Asociației Romontana, partener al proiectului.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sognog Fjordane (UESoF) din Norvegia și implică, în perioada 2014-2016, peste 900 de elevi și 40 de profesori de liceu din zone montane din România și Norvegia. Proiectul este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 16 octombrie 2015
Da, ne era cam greu, ca ar fi insemnat sa gresim... "schimbul de experienta" este substantivul si e masculin ;)
C(l)inic, 16 octombrie 2015
Va era greu sa scrieti corect "romano-norvegiana"?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.