Elevii de la „Eliade” au învăţat să facă afaceri
Două echipaje a câte patru elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au participat în perioada 17-19 septembrie la „Târgul firmelor de exerciţiu”, desfăşurat la Braşov Business Park. Evenimentul a fost parte a proiectului „Educaţie cu profit”, organizat de Fundaţia Corona Iaşi, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Info Educaţia SRL şi Camera de Comerţ şi Industrie Alba.
„FE Buzzau SRL”, producător de suc de mere natural, coordonată de Doina Pătrunjel, şi „FE Buzzunar SRL”, designer şi producător de haine moderne de inspiraţie tradiţională, coordonată de Cătălin Lungu, sunt cele două firme de exerciţiu întorsurene prezente la târgul de afaceri din Braşov.
„Proiectul a demarat în luna mai a acestui an, iar elevii noştri, îndrumaţi de profesorii coordonatori din şcoală, Doina Pătrunjel, Cătălin Lungu, Nicolae Boian şi Maria Badiu, au învăţat, pas cu pas, ce înseamnă înfiinţarea şi administrarea unei afaceri, fie ea IF, fie SRL, fie SA. Am început prin alegerea domeniului de activitate, am construit firma, am stabilit atribuţiile fiecărui membru, respectiv post, am creat un logo, am creat un plan de afaceri, am învăţat lucruri despre diversele documente contabile şi aşa mai departe”, a spus Cătălin Lungu, profesor coordonator al firmei de exerciţiu „FE Buzzunar SRL”.
„Scopul târgului a fost să adune toate aceste idei de afaceri la un loc. Înainte de târg, fiecare firmă de exerciţiu a pregătit materiale printabile pentru eveniment, materiale prin care să îşi promoveze afacerea: afişe, pliante, flyere şi altele. Organizatorii le-au imprimat şi ni le-am înmânat la începutul evenimentului. Ca la orice târg de afaceri, fiecare firmă de exerciţiu a primit un stand, pe care, în prima zi, l-a amenajat cu materialele oferite de organizatori şi cu alte materiale pregătite de acasă.
A doua zi a fost dedicată tranzacţiilor. Elevii au făcut afaceri exact ca la un târg adevărat: au încheiat contracte de vânzare-cumpărare sau contracte de prestări servicii, au completat facturi fiscale şi au plătit cu chitanţe sau ordine de plată. Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov au monitorizat tranzacţiile pentru a desemna, în cea de-a treia zi, o firmă câştigătoare”, a explicat Cătălin Lungu.
Luminiţa Rohan, elevă a liceului „Mircea Eliade”, reprezentantul firmei de exerciţiu „ FE Buzzau SRL”, a precizat că în urma experienţei a dobândit „cunoştinţe în domeniul antreprenoriatului, al contabilității și al marketingului”. Aceasta a adăugat: „Mi-am descoperit noi calități. Mi-am dezvoltat spiritul de muncă în echipă şi am trecut încă o dată peste teama de a vorbi în fața unui grup numeros. Mi-am depăşit limite, şi am stabilit altele la un nivel mai înalt. Cel mai important este că am învăţat, că am devenit mai responsabilă şi organizată. Cine ar fi crezut că un proiect poate face atâtea? Important e să vrei, să te implici şi să fii deschis la tot ce e nou”.
Proiectul „Educaţie cu profit” se desfăşoară în perioada februarie – decembrie 2015.
Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta cunoştinţele şi aptitudinile a circa 960 de elevi înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ secundar din regiunile Nord Est şi Centru, necesare în procesul de inserţie pe piaţa muncii, prin participarea la activităţi specifice firmelor de exerciţiu, potrivit site-ului oficial, http://edu.ccibv.ro/.
Proiectul „Educaţie cu profit” este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
(Iulia Drăghici)