ACTUALITATE 26 noiembrie 2024

Elevi ai Liceului „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, participanți la o mobilitate internațională Erasmus+ în Macedonia

de Ana Chiricescu | 964 vizualizări

Un grup format din opt elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor”, însoțiți de două cadre didactice, a participat luna aceasta la o mobilitate internațională Erasmus+ în Skopje, Republica Macedonia de Nord. 

Activitatea, desfășurată sub titulatura „Green”, a fost organizată în colaborare cu școala privată SABA din Skopje și a urmărit promovarea obiectivelor europene de incluziune, protecție a mediului, prevenirea bullyingului și digitalizarea.

O experiență unică de învățare

Elevii au luat parte la activități variate, inclusiv sesiuni de design grafic, utilizarea aplicațiilor Canva, Google Slides, Kahoot și Quizizz, precum și la ateliere tehnice cu Arduino, microcontrolere și senzori, unde au învățat să aplice cunoștințele IT în activitățile educaționale.

De asemenea, au învățat să gândească mai creativ, să folosească metode noi de design și să facă o analiza SWOT, competențe care vor fi utile în carieră sau dacă vor dori să înceapă o afacere. 

Elevii  din ambele școli au exersat identificarea factorilor de bullying, au discutat despre atitudinea fiecăruia față de acest fenomen și diverse tipuri de bullying pentru a le putea identifica și acționa prompt în astfel de cazuri. De asemenea elevii au participat la ore, împreună cu elevii din Liceul SABA.

Schimburi culturale și experiențe artistice

Pe lângă activitățile educative, programul a inclus și vizite culturale. Elevii și profesorii au avut ocazia să viziteze Liceul de Muzică și Academia de Muzică din Skopje. De asemenea, au fost invitați la Opera din Skopje și au participat la un concert extraordinar al Filarmonicii din Skopje.

În ceea ce privește schimburile culturale, am avut deosebita onoare, de a vizita Liceul de Muzică și Academia de Muzică din Skopje, unde am asistat la niște ore de dans tradițional macedonean astfel am descoperit o mulțime de asemănări între cele două popoare. Am vizitat apoi Opera din Skopje, iar acest periplu cultural s-a încheiat cu un minunat concert al Filarmonicii din Skopje, la care am avut onoarea să participăm”, ne-a spus profesoara de canto Sebestyén-Lázár Enikő.

Cei care au avut parte de această experiență spun că prin astfel de inițiative comunitatea locală este conectată cu valorile și oportunitățile europene.

La finalul acestui proiect, elevii și profesorii pot spune că a fost o experiență minunată. S-au legat prietenii, atât între elevi, cât și între profesori. S-a stabilit chiar și o colaborare ulterioară cu Academia de Muzică din Skopje.

Astfel, acest proiect reflectă valorile europene de solidaritate, diversitate culturală și cooperare internațională”, a spus coordonatorul Erasmus+  Roxana Maria Naum, director adjunct al Liceului de Arte „Plugor Sándor”. 

Sloganul Erasmus+: „Schimbă vieți, deschide minți”

Astfel de proiecte contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, iar pentru Liceul de Arte „Plugor Sándor” acestea reprezintă o modalitate de a motiva elevii să aspire la excelență și să îmbrățișeze diversitatea culturală.

Această mobilitate, de tip „green”, a reprezentat prima din cele două prevăzute pentru anul școlar 2024-2025, în cadrul acreditării Erasmus+ obținute de Liceul „Plugor Sándor” pentru perioada 2023-2027.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.