ACTUALITATE 6 septembrie 2009

Elena Udrea a pus piatra de temelie a Centrului de Informare Turistică din Covasna

de Covasna Media | 788 vizualizări
Ministrul Turismului s-a aflat sâmbătă într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita

[singlepic=275,400,200,,left]Dincolo de tocăniţele gustoase sau de îngheţata record pregătite cu ocazia Zilelor staţiunii Covasna, localnicii şi turiştii prezenţi în număr mare la sărbătoarea Covasnei s-au bucurat anul acesta şi de prezenţa ministrului turismului, Elena Udrea. După o vizită la vecinii din Harghita, în Borsec şi Tuşnad, ministrul a ajuns la Covasna sâmbătă spre seară, numai bine pentru a face o baie de mulţime alături de primarul Lorincz Zsigmond şi pentru a împărţi din rulada de 111 metri de îngheţată cu vanilie, ciocolată şi frişcă, urându-le celor prezenţi „La mulţi ani şi să mâncaţi bine!”. Dacă din îngheţată nu a apucat să guste, Elena Udrea s-a arătat însă încântată de kurtos-kalacsi şi de ciolanul de porc înglobat în pâine de casă cu care a fost întâmpinată la intrarea în clădirea Primăriei Covasna, unde era aşteptată de autorităţi locale şi reprezentanţi ai PD-L

Ministrul Turismului s-a aflat sâmbătă într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita

Dincolo de tocăniţele gustoase sau de îngheţata record pregătite cu ocazia Zilelor staţiunii Covasna, localnicii şi turiştii prezenţi în număr mare la sărbătoarea Covasnei s-au bucurat anul acesta şi de prezenţa ministrului turismului, Elena Udrea.

După o vizită la vecinii din Harghita, în Borsec şi Tuşnad, ministrul a ajuns la Covasna sâmbătă spre seară, numai bine pentru a face o baie de mulţime alături de primarul Lorincz Zsigmond şi pentru a împărţi din rulada de 111 metri de îngheţată cu vanilie, ciocolată şi frişcă, urându-le celor prezenţi „La mulţi ani şi să mâncaţi bine!”.

Dacă din îngheţată nu a apucat să guste, Elena Udrea s-a arătat însă încântată de kurtos-kalacsi şi de ciolanul de porc înglobat în pâine de casă cu care a fost întâmpinată la intrarea în clădirea Primăriei Covasna, unde era aşteptată de autorităţi locale şi reprezentanţi ai PD-L Covasna.

După cum spunea chiar ea, a fost pentru prima dată când a gustat sau chiar întâlnit o asemenea specialitate în vizitele pe care le-a avut până acum prin ţară.

Elena Udrea şi-a exprimat aprecierea pentru iniţiativele administraţiilor locale din judeţul Covasna, care prin evenimentele legate de gastronomie reuşesc nu doar să atragă turişti, ci şi să promoveze astfel bucătăria secuiască. Referindu-se la turismul balnear de la Covasna, Elena Udrea a subliniat că o completare a acestuia o reprezintă turismul montan, indicând faptul că zona Comandăului trebuie anexată circuitului turistic al judeţului.

Ministrului i-a plăcut atât de mult zona Covasnei încât spune că dacă ar fi să îşi construiască o casă de vacanţă, aici ar fi locul ales.

Centru de Informare Turistică pentru Covasna

Vizita Elenei Udrea în Covasna a fost prilejuită de punerea pietrei de temelie a Centrului de Informare Turistică, proiect în valoare de 700.000 de lei şi finanţat de Ministerul Turismului.

Potrivit acesteia, Centrele de informare sunt deosebit de importante în contextul informării turiştilor şi a practicării unui turism de înaltă calitate. „Cred că un turism civilizat nu se poate face fără centre de informare turistică sau fără promovare. Mă bucur că la Covasna, împreună cu domnul primar, am pus piatra de temelie a acestui Centru şi sper ca în câţiva ani, în toată ţara, în toate judeţele şi staţiunile turistice, să avem astfel de Centre“, a declarat ministrul Turismului.

Elena Udrea a remarcat că, dintre obiectivele turistice din zona Covasnei, unele dintre cele mai atractive le reprezintă Biserica veche de la Ghelinţa, monumet UNESCO, şi Planul înclinat de la Comandău.

Autorităţile din Covasna şi Harghita au profitat de prezenţa ministrului turismului şi pentru a-i înmâna o lungă listă de proiecte pentru care au nevoie de sprijin.

De altfel, Elena Udrea a apreciat seriozitatea autorităţilor din această zonă, spunând că de fiecare dată s-au prezentat la minister cu dosare întregi de proiecte turistice bine argumentate şi cu solicitări concrete la care răspunsurile nu pot fi decât pozitive. Potrivit Elenei Udrea, turismul balnear reprezintă prioritatea anului care urmează şi toate proiectele care au fost demarate vor fi susţinute în speranţa că vor fi finalizate în cât mai scurt timp.

Proiecte de 34 de milioane de lei

În ceea ce priveşte lista proiectelor turistice din Covasna, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, a pregătit o listă cu mai multe iniţiative care au nevoie de susţinere, valoarea totală a sumei solicitate fiind de 34 de milioane de lei.

Astfel, conducerea CJ solicită sprijin pentru înfiinţarea unui Aquaparc în comuna Malnaş, reabilitarea căii ferate cu ecartament îngust Covasna – Comandău, a cărui valoare totală se ridică la 95 de milioane de lei, din care de la minister se solicită 21 de milioane, pentru proiectul Adventure Wildlife, reabilitarea băilor tradiţionale sau pentru programul „Schi în România” – pentru pârtiile de la Şugaş-Băi, Comandău şi Covasna.

Totodată, a fost solicitat sprijinul Elenei Udrea pe lângă Ministerul Finanţelor pentru găsirea unei soluţii privind cofinanţarea autorităţilor locale în proiectul Drumul Apelor Minerale.

Acest proiect are un buget de 10 milioane de euro, din care cofinanţarea depăşeşte 16 milioane de lei. În ceea ce priveşte Drumul Apelor Minerale, proiectul nu a început încă din cauza unor dispute juridice între cele două firme care au câştigat în consorţiu acest proiect.

„Nu s-a ajuns la un consens nici până acum. Am iniţiat cu dl Borboly (preşedintele CJ Harghita, n.r.) o scrisoare transmisă dlui ministru Blaga propunând trei variante, una cu implicarea ministerului pentru a ajunge la un consens între cele două firme, doi, dacă nu se poate atunci executantul să fie liderul programului şi să primească el banii, însă cealaltă firmă a plecat deja cu 15%, sau trei – rezilierea contractului”, a spus Tamas Sandor.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 20 septembrie 2009
Are o meserie, foarte veche şi nu e vorba de vânătoate. Din păcate moda e să ajungă în diverse posturi oameni cu meserii fără legătură cu postul de acolo. La finanţe un metalurg, la citeste integral
Livia, 20 septembrie 2009
Elena Udrea sa se lase de meserie. Sau, si mai bine, sa`si caute o meserie
Ion Ciobanu, 6 septembrie 2009
Aşa-i în an electoral, se duc cu toţii la "secui" să le ia voturile. Numai că nu prea merge. Madam Udrea, ca să ai turism tre' să ai turişti. Atâta timp cât bucureştenii cred că la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.